Du är här:Hem Kunskap Gör-det-själv Montera ny bogpropeller – experten tipsar

Montera ny bogpropeller – experten tipsar

Att en bogpropeller kan förenkla båtlivet är de flesta överens om. Även om inte alla erkänner det. I den här videon får vi veta hur monteringen går till och hur man använder sin bogpropeller utan att föra ett satans oväsen.

Att manövrera en båt med bogpropeller kan vara en fröjd. Inte minst om man är ensam. En båt med tvärsriktad propeller i såväl fören som aktern blir nästan löjligt enkel att manövrera. Man kan till och med strunta i att förtöja – så länge batterierna räcker.

Men för att lyckas med detta enkla båtliv krävs lite initial koll. Det finns nämligen några saker som man måste känna till innan man beger sig till butiken för att köpa sig ett enklare båtliv. Och framförallt innan man kastar sig in i monteringsmomentet.

Till att börja med så finns det ett antal olika modeller av bogpropellrar och valet är avgörande för om båten ska tappa all sin prestanda och låta som en stucken gris – eller om det hela blir en närapå ljudlös framgångssaga.

En annan viktig del att ha i åtanke är att olika båttyper kräver olika mycket arbete för att få det hela att fungera.

Oavsett båt eller modell på bogpropp, så finns det en del förödande fällor man lätt kan kliva i.

Därför ska ni se videon ovan innan ni ens börjar att fundera kring ämnet. Här delger Anders Almén och hans gäng på Gåshaga Marina, som har gjort montering av bogpropellrar till en konstart, ett antal av sina eftertraktade knep.

Se också:
Förbättra funktion och skick – lägg nytt halkskydd
Gammal båt blir som ny – lär dig polera som proffsen!

Publicerades: 2016-03-03

Text: Gustav Morin

Skriv ut