Gör det själv – dags att dra igång vinterprojekten

Putstrasan och finliret får vänta till i vår. Här guidar vi dig egen m projekten som måste påbörjas redan nu. Se videoklippen nedan!

Hostrustning_projekt
Bästa sättet att slippa stressen på våren är att komma igång med ”vårrusningen” redan på hösten.

Genom att klara av det mesta av vårrustningen på hösten kan man bespara sig massor av jobb, tid pengar och stress.

Det är nu som båten ska tvättas ur, böldpest fixas, dynor och kapell ses över. Motorn ska tömmas på vatten och glykol samt filter ska bytas.

För att nämna en del…

Lätt att glömma

På hösten har man också alla eventuella fel och brister färska i minnet. Segelmakarna har en hel lång vinter på sig att se över dina segel, laga revor och komma med tips.

Likaså har kapellmakare, varv och andra proffs lågsäsong och gott om tid att skaffa fram eventuella reservdelar. Dessutom kan man som regel få lite extra service och rabatt i höstmörkret.

Att försöka pruta eller förhandla om priser på våren, när kunderna står i långa köer och dyr extrapersonal är inkallad, är lönlöst.

Skitväder på våren

Ett skäl så gott som något att klara av vårrustningen nu är det nyckfulla vädret i mars och april.

Visst kan den svenska våren bjuda på värme och glittrande fjärdar utanför uppläggningsplatsen. Men det kan lika gärna snöa horisontellt.

Skönt läge

Den som klarar av höstrustningen nu skapar sig också ett försprång och kan se fram emot en vår med trivsamt vårpyssel i stället för stressig vårrustning.

Då kan man också strosa omkring bekymmersfritt på båtklubben med en kopp kaffe i handen medan de andra jobbar med panik i blick och med sjösättningsdagen som en lika definitiv som blykölstung deadline.

Bota böldpest är ett höst– och hästjobb
Om man ska bli av med böldpest på sin båt så krävs att den har fått torka ur under en längre tid och att man har en bra plats att utföra arbetet på. Med detta sagt är det följande som gäller. Se videon!

Vaccinera mot böldpest
Epoxi gör båten tätare och ger bra skydd mot böldpest. Men det ger också en bra grund för att skapa en slät botten och förbättra prestandan. Skippos Gustav Morin visar hur – steg för steg.


Laga trasig nåt
Trasig och sliten nåt på sin båt går att göra nå´t åt. Hamnen.se tar rygg på Andreas Millde som visar hur.

Isolera motorrummet
Få fenomen dödar körglädjen och trivseln ombord så som buller. Hamnen.se punktmarkerar Thomas Rydén, VD på Lackman när han visar hur man isolerar motorrummet.


Ta hand om ditt kapell
Sol, vind och vatten sliter hårt på kapell men med rätt vård och hantering kan livslängden förlängas avsevärt. Johan Gransten på Segel & Kapell visar hur.

Täta fönster och luckor
Dropp… dropp… Fixa temporärt. Eller kanske dags att göra det ordentligt? Vi låter experten visa hur dropp tar stopp. För alltid. Häng med!

Se fler guldkorn i gör-det-själv-arkivet:
Lär dig polera som ett proffs!
Effektiv isolering av motorrum.
Båtfixarskolan – så maxar du bottenfinishen.
Få stil på avbärarlisten.
Laga repor i gelcoat med hyvel – otroligt resultat!
Så monterar du ankarspelet!
Så lagar du trasig nåt.
Vaccinera mot böldpest och öka farten med epoxi!
Så applicerar man epoxi
Täta luckan som ett proffs!
Ta hand om kapellet!
Så fixar du delamineringen!
Mirakelmedel för rengöring av fribord!
Förbättra funktion och utförande med nytt halkskydd
Repowering – nytt liv i gammal båt med ny motor!
Repowering – nytt liv med ny motor i gammal segelbåt!