Öka båtfarten flera knop med Code 0
Segeltrim/Play Code 0 är ett ypperligt segel för skärgårdssegling. Det kan öka farten med flera knop i lättvind och är lätt att hantera. Här berättar segeldesignern Anders Lewander om seglets egenskaper.
Segeltrimskolan, del 7: Segelvård
Segeltrim Ett segel är en investering som ska förvaltas väl för att ge fullutdelning. En vanlig fråga är hur länge ett segel håller, en fråga som är nästintill omöjligt att besvara. God segelvård och vettig hantering ökar naturligtvis seglens livslängd och den seglingsglädje de skänker betydligt.
Segeltrimskolan, del 6: Växellådan
Segeltrim Ska erfarenheten och känslan som finns insydd i ett segel kunna utnyttjas fullt ut, måste alla trimfunktioner vara effektiva och lätta att justera. Är båten utrustad så att rigg och segel snabbt och lätt kan anpassas efter rådande förhållanden, är den också bekväm, säker och rolig att segla.
Segeltrimskolan, del 5: Riggtrim
Segeltrim När det gäller segel hänger mycket på riggen. Ska segeltrimmet lyckas gäller givetvis att riggen står rätt. Det är den som används för att justera både bukdjup, bukplacering och twist, och som dessutom till stor del bestämmer båtens grundbalans.
Segeltrimskolan, del 4: Undanvindssegling
Segeltrim För många är den bästa formen av segling att en solig sommardag med lagom bris få glida iväg med fyllda undanvindssegel. För andra är undanvindssegel något stort och skrämmande som inte gärna hissas, utom i mycket lätta vindar. Men övning ger färdighet.
Segeltrimskolan, del 3: Trimningcykel, verktyg och effekt
Segeltrim För att segeltrimmet verkligen ska leda någonstans måste man ha ett system i det, en arbetsgång, som gör att man enkelt får seglen att stämma överens med varandra och bilda den aerodynamiska enhet som gör dem effektiva.
Segeltrimskolan, del 2: Effektivare vindförvaltning
Segeltrim Segeltrim handlar om att anpassa teorierna till praktiskt seglande. Man måste veta varför man gör en ändring, annars blir segeltrimningen lätt en gissningslek som lyckas den ena gången och misslyckas nästa. Det gäller att hela tiden skapa maximalt framåtdriv och minimera de krängande krafterna. Ett anpassat kraftuttag uppstår när man ställt in seglets profil, och profilens vinkel mot vinden, på ett efter de rådande förhållandena perfekt sätt. Vår seglarskola fortsätter.
Segeltrimskola: Ordlista
Segeltrim Här är en ordlista över ord som används i hamnen.ses segeltrimskola, som presenteras i samarbete med Gransegel.
Segeltrimskola, del 1: Vindförvaltning
Segeltrim Att det går att segla i medvind är inte så konstigt. Att det också går att segla mot vinden kan däremot vara lite svårare att förstå. Kraften som seglen utvinner ur vinden är både framåtriktad och sidoriktad. Hur hänger allt detta ihop? Läs första delen i skolan om segeltrim.
Lär dig utnyttja vinden i vår segeltrimskola
Segeltrim Ska seglen kunna utnyttjas till fullo krävs en viss kunskap om samspelet mellan vind, segel, vatten och båt. Mycket handlar om känsla, en känsla som vi hoppas kunna hjälpa dig att hitta på bästa sätt i vår serie om segeltrim på sju delar.
Liten rullfock-skola
Segeltrim En liten kort hjälp i hur du bäst hanterar och använder din rullfock bland annat när det gäller utrullning och revning.