Båtliv på Vänern – första intrycken från upptäcktsresan

Hindens-rev-med-bat-pa-vanern
Hindens Rev är en av Vänerns smultronställen, inte minst om man har egen båt eller sup-bräda.

Hindens-rev-med-bat-pa-vanernSkippo testar om Sveriges största sjö Vänern är ett semesterparadis för båtfolk. Här får vi en första rapport om långgrunda stränder, naturhamnar, gästhamnar, vandrarhem och vackra skärgårdsöar. Men det är nåt som skaver. 

Vänern på två dagar med motorbåt. Redan där förstår man att det inte finns tid för sovmorgnar eller utdragna sittningar. Vi får här ett smakprov på Upptäcktsresan Vänern.

Nyss hemkomna från ännu en upptäcksfärd hugger vi Hamnens Gustav Morin i farten för att få ett smakprov på det kommande heltäckande videoreportaget i två delar.

Vänern – den största och mäktigaste av svenska insjöar på blott två dagar – hur tänkte ni där?

– Det var ett tillfälle som dök upp då Svenska Sjö råkade befinna sig med sin servicebåt, en maffig Force 10, i Mariestad. Vi tog tillfället i akt att ansluta och  äntligen få ge Vänern en ärlig, eller ja, en kompakt chans.

Och ni rivstartade i Mariestad?

– Ja. Vänern visade sig från sin bästa sida från första stund. Vi drog norrut med hög och jämn marschfart i strålande solsken. En mäktig känsla. Speciellt när vi siktade Kinnekulle på håll. Siktet var inställt på Läckö slott, också det är väl värt ett besök. När man befinner sig här är känslan av historiens vingslag påtaglig. Man förstår varför man valde att bygga slottet just här när det begav sig, säger Gustav Morin.

Hamnen startar sin upptäcktsresa av Vänern, Sveriges största sjö, i sjöstaden Mariestad.

Och där valde ni att ankra upp för natten?

– Skulle inte tro det. Här gällde det att pinna på för att se det mesta av det bästa. Raskt vidare norrut till Spikens Fiskehamn som närmast kan beskrivas som Vänerns svar på Smögen. Ett mycket läckert ställe, speciellt för alla som gillar nyfångad sötvattenfisk.

Och så slog ni er till ro för natten?

– Du är rolig du. Nej, det är nu jag får ett infall om att jag måste kontrollera om den sagolika, varma, enormt långgrunda och på alla sätt fantastiska stranden vid Hindens rev fortfarande är precis så sagolik, varm, långgrund och fantastisk som jag minns den. Och ja, det var den.

Hamnen letar efter Vänerns pärlor och besöker gästhamnar och fiskelägen, vackra skärgårdar, restauranger och vandrarhem.

Men – låt mig gissa – det är ingen vidare natthamn?

– Alldeles riktigt, så vi drar vidare förbi Navens fyr påväg mot Lurö skärgård och stannade till vid ett känt vrak vid Trädgårdsholmen. Sedan gick upptäcktsfärden vidare till ön Stenstaka. Ett hett tips när man navigerar i dessa farvatten är att inte förlita sig på sjökorten. Man måste navigera visuellt om det inte ska gå som för vraket.

Och så drog ni vidare?

– Nej, här slog vi till för natten. Men bara för att nappa på ett tips av en skärgårdsbonde/följare som tyckte att vi skulle besöka hans familj på Storön söder om Kristinehamn.

Och vad hade de att erbjuda?

– Frågan är vad Alexander och Judith, som de heter, inte har att erbjuda. Förutom sitt jordbruk hade de får, kaniner, svävare, katamaran, vattenskotrar, taxibåtverksamhet, sjöräddningsverksamhet och så tar de hand om utsatta barn i sin lilla idyll på somrarna.

Gustav fortsätter:

– Det blev ett snabbt men innehållsrikt besök men Claes Olivecrona hann ändå med att bli nedsprungen av fåren vilket livade upp stämningen ytterligare. För övrigt håller de sin vattenskoter som det absolut främsta och smidigaste pendlarfordonet.

Hamnen siktar på att besöka så många av Vänerns pärlor som möjligt under två dagar.

Så Vänern är att rekommendera för en båtsemester?

– Ja verkligen. Vi avslutade med en sväng upp till den norra delen av Vänern där det också finns hur mycket som helst att uppleva. Det är en väldigt stenig del men vi fick tips om att besöka mindre kända Alvön som har flata hällar och Bohuslän-känsla. Ytterligare ett tips är att besöka Rövarsand, en strand på Brommö, samt en jättefin naturhamn strax väster därom.

Långgrunda sandstränder, naturhamnar och ensliga men vackra skärgårdsöar finns det gott om på Vänern. Ett paradis för alla som vill semestra med båt.

– Sist men inte minst är tipset att ta tidig semester för att uppleva Vänern med båt. Då är det fortfarande glest i hamnarna. Ett annat hett tips är att ta sig tid att prata med folk för att få de bästa tipsen om bad man bör se och uppleva. Nästa gång vill jag, som vanligt, ha mer tid på mig. Det är Vänern värd, avslutar Gustav Morin.