Båtprofilens genombrott – då föll poletten ner för Björn Hansen!

Båtprofilens genombrott – då föll poletten ner för Björn Hansen!

Elias Johansson Rimsby

Hamnens artikelserie – där vi lär oss av de bästa – fortsätter med enskilda händelser, tillfällen och erfarenheter som gjorde duktigt båtfolk ännu bättre. Dags för proffs-seglaren Björn Hansen.

Hans meriter på olika kappseglingsbanor runt om i seglarvärlden är lika tunga som många och lärdomarna likaså. Ironiskt nog var det inte under den värsta hetluften som en extra minnesvärd polett föll ner.

Tvärt om så var det i strilande regn och stiltje under en cruisingsegling med sponsorer  – eller sponsorsegling som det också kallas.

God laganda föder framgång

– Vädret var precis så muntert som det var under senhösten 2002 och även om vi i besättningen kunde stå ut med förhållandena så oroade vi oss för vad våra tolv gäster skulle tycka. Under den seglatsen upptäckte jag något viktigt, säger Björn och fortsätter.

– Jag talar om vikten av god stämning ombord på en båt. En faktor som har visat sig vara helt avgörande under hela mitt seglarliv och som har varit grunden för alla framgångar.

God stämning ombord, där alla har kul och känner sig delaktiga, är avgörande i såväl kapp- som cruisingsegling.

Björn igen:

– Det hela började egentligen under sent 80-tal då jag jobbade på segelmakeri och då jag kom i kontakt med legendariska Gutta Johansson som behövde segel till sin isjakt. Snart nog behövde han även segel till sin 11:metre One Design.

– I samma veva behövde han också komplettera sin besättning och jag kom på tal. Inte för att jag var någon speciellt framstående seglare på den tiden utan kanske mest för att jag var duktig på att slipa båtbotten. Och kanske för att jag verkade vara en trevlig prick…

… poängen är att Gutta är en sådant makalöst energiknippe och en glädjespridare vars besättning alltid verkade ha roligast, vilket ledde till framgångar – vilket gjorde det ännu roligare.

Men den dystra höstseglingen i strilande regn då?

Björn Hansen är alltid mån om att framhålla laget, snarare än individen, under segerintervjuer och presskonferenser.

– Samma sak där. Då hade vi ikonen och legendaren Mange Olsson med i besättningen. En man som hade en otrolig förmåga att sprida glädje ombord och att få alla att känna sig delaktiga. Manges magi har otaliga gånger förvandlat en mindre stark besättning till ett lag som presterar strålande.

… så med honom med ombord den där gången så vändes såväl höstmörkret som regnet och stiltjen till något gott, eller åtminstone acceptabelt.  Hans energi banade helt enkelt väg för det bästa, säger Björn.

Och detta har du burit med dig och förvaltat under din karriär?

– Ja, ta bara en sådan sak som nu senast i Match Cup Marstrand där vi efter många års bortavaro mest åkte dit för att ha kul men som slutade med att vi vann. Återigen – mest för att vi är ett sådant sammansvetsat lag.

Den goda cirkeln – bra stämning och sammanhållning föder framgång som i sin tur ger bra stämning och sammanhållning…

– Men, det här tror jag att vi svenskar är ganska bra på generellt sett. Ta bara fotbollslandslaget till exempel. De har inga riktiga världsstjärnor i laget men bevisar gång på gång att man kommer långt med bra stämning i truppen.

– Och så var det en sak till…

Ja?

– Det var så sent som för 15 år sedan som det sjönk in hur bra det är att segla lågt och snabbt istället att pina. Inte minst när man får ett medvrid. Generellt sätt är det mycket bättre att utnyttja vridet till fart snarare än höjd, avslutar Björn Hansen.

Fler artiklar i serien: 
Då föll poletten ner för Jesper Zander – motorbåtsmanövrering
Då föll poletten ner för Jimmy Hellberg – fortare och bekvämare i hårdvind!
Då föll poletten ner för Björn Hansen – stämningen ombord är allt!
Då föll poletten ner för Josefin Olsson – strategi och planering!
Då föll poletten ner för Liunda Lindenau – harmoni och samverkan

 

Foto: World Match Racing Tour

Elias Johansson Rimsby

HansenIngang

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Dubbel svensk framgång i Match Race på Marstrand

Svensk dubbelseger i matchrace utanför Marstrand i helgen

kokosolja-husmorsknep-eko-fiskeguide¨

Så får du liv i grådassig plast – på ett miljövänligt vis

Polering-polera-baten-batpolering-vaxning-vaxa-baten

Proffsen tipsar – så får du nytt liv gelcoaten

nyheter_2017_BlocketBatkopare_Ingang_BlocketIngang

Så skyddar du dig mot bedragare när du köper och säljer båt