Du är här:Hem Bloggar Adrenalin Vacker träbåt seglar genom extremt smala sund

Vacker träbåt seglar genom extremt smala sund

Många nostalgiska båtvårdare drar sig för att använda sina smycken. Andra ger sig in i de snårigaste av skärgårdar och utmanar ödet med minsta marginal. Besättningen i den här snygga videon tillhör den senare kategorin.

På den här bloggen tar jag ju oftast upp adrelinskapande företeelser i dess vanliga bemärkelse. Alltså galna stunt, snabba farter och vansinniga farkoster i största allmänhet.

Den här gången är knappast farten i fokus. Men det blir adrenlin i alla fall. Det behöver ju inte gå särskilt fort för att det ska bli spännande att ytnavigera sig fram genom sund som är precis lika smala som båten är bred.

Båten ni ser i den vackra videon här ovan är en så kallad Kragerøterne. De kappseglas fortfarande aktivt men i princip bara på samma ort där båten blev till 1938.

Kragerøternen är en klinkbyggd furubåt som mäter 5,12 x 1,46 meter och väger 140 kg. Den har fock och sprisegel som sträcks av en mast i gran. Av de cirka 700 båtarna som byggts ställer ofta 15 till 35 båtar årligen upp i det norska mästerskapet och i Skåtøy runt. 

Jag tycker att den ser härlig och lättdriven ut att segla, trots den låga lilla riggen. Och vackra Kragerø känns helt klart värt att uppsöka för att göra ett liknande äventyr!

Läs mer om Kragerøternan på www.terneklubben.no.

Copyright: Trond Sejersted Bødtker.

.

Publicerades: 2015-08-05

Text: Gustav Morin

Skriv ut