BRP´s nya utombordare får plats under badbryggan

Elias Johansson Rimsby

Rotax_utombordare_1 Om det går som BRP hoppas och tror så är skrymmande snurror på akterspegeln snart ett minne blott då deras utombordare bygger på längden.

En utombordare som bygger på längden snarare än på höjden. Det är vad det kanadensiska båtföretaget Rotax hoppas ska falla den stora massan på läppen. Det handlar alltså om utombordare som får plats under badbryggan på motorbåten och som därmed upptar minimalt med utrymme.

Rena och effektiva

Enligt företagets egna uppgifter stannar det dock inte där. Rotax-motorerna, som till en början erbjuds i storlekar på 115 och 150 hk, ska dessutom vara tystare, mer bränsleeffektiva och renare än traditionella diton. Inte minst vid tomgångskörning då man talar om en 98 procentig minskning av kolmonoxid jämfört med konkurrerande märken.

De nya motorerna återfinns än så länge främst på BRP´s egna båtmärken där Manitou, Alumacraft och Quintrex är några exempel. Huruvida motorerna kommer att slå på bred front eller ej återstår att se.

Förutom det redan nämnda utlovas också fördelar som enklare installation, minimalt underhåll, glesa serviceintervaller och en föredömligt låg tyngdpunkt.

Evinrudes uppföljare

Att BRP skulle komma med en “en ny typ av inombordare som ligger utanför skrovet i ett bracket-liknande paket” var något man flaggade för redan då man gick ut med nyheten att lägga ner produktionen av sina Evinrude-motorer.

Hamnen kommer naturligtvis hålla ögonen på Rotax och den fortsatta utvecklingen.

Rotax_utombordare_1

Relaterade artiklar

Mercury_trippla_utombordare

Köpläge – kraftiga prisökningar på utombordare att vänta

Stulna_Batmotorer_Ater

Välkomna hem – 25 stulna båtmotorer åter i Sverige

Marell 900 4 (kopia)

Marell M9 – första intrycken från testen

Hydrolift E-22 Evoy electric outboard

Hydrolift satsar på eldrift i samarbete med staten

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar