Candela lanserar världens mest effektiva fritidsbåt

Gustav Morin

Svenska elbåtstillverkaren tar ett stort steg och lanserar en helt ny båt som inte bara har allt som den mest teknikälskande båtnörden kan tänka sig utan som också ska gå att serietillverka effektivt.

Förra veckan visade Candela upp sin nya elmotor för första gången. Den som de hävdar är världens mest effektiva båtmotor och som både går nära nog ljudlöst och som ska kräva i princip noll och ingenting av service.

Nu är det dags för den nya fritidsbåten som blir först ut att bära den nya motorn och som tack vare sin effektivitet kör ifrån alla konkurrenter på elmarknaden när det gäller räckvidd. Det här kan mycket väl bli båtvärldens motsvarighet till iPhone-revolutionen. Med den “lilla” skillnaden att en Candela C-8 kommer att kosta omkring tre miljoner kronor, med allt vad det innebär för massförsäljningen.

Det här kan vara båtbranschens iphone!

 

Men oavsett prisklass så är den en fantastisk nyhet för alla som värnar om framtiden för det motorburna båtlivet. För det spelar noll roll om man varken gillar utseendet eller prislappen – det är framdriften som är grejen.

Se också när vi testar:
Framtidens motorbåt – eldrivna Candela Speed Boat
EFP 16 – över ytan med minimal förbrukning
X Shore – el mot fossil i hård kamp

Att klara sig med 16 kilowatts kraft för att flyga över ytan med en stor daycruiser i 22 knop är svårslaget.

Tänk att kunna köra en 8,5 meter lång daycruiser med ruff och 2+2 kojer (två vuxna, två barn), toalett och 8 sittplatser i 22 knop med en insats från motorn på blott 16 kW, eller 21 hästkrafter om man så vill.

Motorn ligger under ytan

Lägg därtill att motorn går ljudlöst, dels tack vare att den är eldriven men också tack vare att den verkar under ytan, samtidigt som skrovet svävar ovan vågorna. Man får alltså inte bara bort motorljudet utan också merparten av alla störande stötar samt allt skrammel som ofta kommer från skrovet.

Candela var redan världsledande i sitt segment med sin första båt C-7, men den handbyggdes ner till minsta detalj och var i grunden inte särskilt väl anpassad för att serieproduceras på ett effektivt sätt.

En rejäl båt

Nya C-8 ser ut som “mycket mer båt” på flera plan än föregångaren C-7 och känslan från bilderna att döma blir lite som att jämföra en handbyggd sportbil med en seriebyggd lyxvagn . Om det blir så i verkligheten återstår ju såklart att se.

Till skillnad från C-7 så kan bärplanen på C-8 fällas in helt och hållet, vilket gör att man ska slippa påväxt samt att man kan köra in på grunt vatten och traila.

En rejäl ruff med toalett och möjlighet att välja till hardtop gör nya Candela C-8 till en rejälare båt än föregångaren Candela C-7.

När vi på Hamnen testkörde Candela C-7 så reagerade den relativt långsamt på hastiga rattrörelser. Det ska man nu ha förbättrat med så kallad elektronisk styrning och genom att utveckla helt egen höjdsensor.

Bättre prestanda

Man ska också ha förbättrat accelerationstiden upp på bärplanen, samt komforten när skrov och bärplan måste samverka vid gång i vågor som är högre än bärplanen. Allt detta är tack vare skrovets utformning som nu är vasst och har två tvärgående steg.

Havets Tesla

Det känns helt klart tjatigt att ta upp Tesla i alla sammanhang som har med el-drivna saker att göra men det är relevant då de fortfarande är ledande och tonsättande på många plan när det kommer till modernisering och elektrifiering av bilar. Och båtbranschen sneglar ju ofta åt det hållet.

Candela tar efter den stora biltillverkaren genom att erbjuda uppdateringar “over the air” och genom att montera en skärm på hela 15,4 tum där allt vad information och instrumentering finns.

Laddningstid

Hur ska det då vara möjligt att köra långa distanser i skärgården? För det första räcker 50 sjömil för de flestas dagsturer. Men lite välvilja kan man säga att det finns laddstationer överallt redan nu, då de flesta fritidshushåll har ström och det går att nödladda lite här och var – om man har gott om tid.

Batteriet har en kapacitet på 44 kWh och att ladda det på 10 ampere (ca 2 kW) som gästhamnar normalt levererar i sina stolpar, tar det cirka 21 timmar att ladda fullt. Men om man får tag i en trefaskabel som kan leverera 22 kW så kan man alltså få ner tiden till cirka 2,5 timmar för att ladda fullt. Vanligare lär vara att hitta trefas på 11 kW, vilket ger en laddtid på 4-5 timmar.

Leverans nästa vår

Candela lovar att första båtarna ska levereras redan våren 2022. De kommer att byggas i den nuvarande varvslokalen i Gåshaga på Lidingö. Men för att nå vd Gustav Hasselskogs högt uppsatta mål så kommer man att snabbt behöva komma igång med planerna på en ny fabrik:

– Vi tror och hoppas att vi kommer att bygga tusentals Candela C-8-båtar under de kommande åren. För när man väl provat den här båten förstår man att det här är den oundvikliga framtiden.

Specifikation Candela C-8
Längd: 8,5 m
Bredd: 2,5 m
Vikt: 1 605 kg
Motor: C-Pod 55 kW
Djup: 0,5 m med bärplan uppe. 0,8 m med dem nerfällda.
Toppfart: 30 knop
Skrovmaterial: Kolfiber
Batteri: 44 kWh
Mer info: Candela.com
Candela C-8 2

Relaterade artiklar

Mantaray_inledningsbild

Mantaray – foiling utan avancerad datateknik

Kungaparet-testar-elbat

Kungaparet och politiker testar foilande elbåten Candela

Iguana_Foiler

Iguana Foiler – eldriven, foilande och landgående

Candela-C-8-with-Polestar-battery

Elbåtstillverkaren Candela startar samarbete med Polestar

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Candela lanserar världens mest effektiva fritidsbåt”

  1. Hur många laddstationer i hamnar har 32 amp säkring som fodras för 22 kwh frågan är hur många 16 amp säkring det finns mest vanlig i hamnar är nog 10 amp säkring, så man får nog räkna med ett extra dygn i hamnen när man skall ladda.

    Svara

Lämna en kommentar