Classic Poker Run – med gräddan av Sveriges klassiker!

Elias Johansson Rimsby

Stockholm Classic Poker Run är en nostalgitripp, en kulturupplevelse och en makalös träbåtsfrossa – allt på samma gång. Här kommer ett stort bildspel!

Det började i liten skala och var först tänkt som en intern angelägenhet men har kommit att engagera allt fler. Fattas bara när ett tjugotal av landets mest uppseendeväckande snabbgående kulturskatter drar förbi.

Allt enligt ett strikt schema som faller in under rubriken Stockholm Classic Poker Run – och som till slut skakar fram en ensam vinnare.

Tunga namn

Men det är inte för att spela kort som de är där – stegbåten Marara, expresskryssaren Loris, Chris Craften Calypso och Plymracern Greta – för att nämna några. Nej, det handlar om att umgås och enas kring det som upptar det mesta av ägarnas fritid och uppmärksamhet – träbåtar med historia, ljuvligt mullrande motorer, puts stuns och trevlig uppvisning. Allt på en gång eller bara någon av nämnda punkt.

Plymracern Greta och expresskryssaren Loris sken ikapp och Bengt Johansson gjorde Stockholmspremiär med sin egensnickrade Riva. Mer om hans fantastiska hembygge här. Foto: Anders Værnéus.

Med start vid Jungfrusunds Marina gällde det att göra fem så kallade cardstop. Allt enligt gängse regler i Poker Run-sammanhang. (Mer om det i Powerboat weekend – så funkar det.)

Classic Poker Run samlar gräddan av Sveriges snabbgående klassiker. Foto: Johan Ankarbäck.

Så det blev en lyckad tillställning?

– Det kan man lugnt säga då vi hade flyt med allt från vädret till uppslutningen. Vi hade deltagare i alla storlekar från Kreugers Loris med ägaren Arrhénborg till minstingen Cyklon 5 med ägaren Hasse Rydahl, säger Anders Værnéus, som är landets främsta expert på gamla klassiker.

Han fortsätter:

– Men så var det också extra kul att Bengt Johansson kom med sin hemmabyggda Riva Aquarama som sken som ett smycke. Ja alltså båten – eller Bengt också för den delen.

Men vi vill ändå veta – vem kammade hem potten i själva pokerspelet?

– Det var Tommy Boström som körde sin Forslund Essbåt från 1938.

Riva Aquarama

Relaterade artiklar

Riva-El-Iseo

Riva El-Iseo – första eldrivna båten från det anrika varvet

Riva_Nytt_Museum

Riva får egen avdelning på museum vid Comosjön

Riva_Ferrari_32

Riva Ferrari 32 – unikt samarbete mellan två legendarer

RivaIngang

Hemmabyggd Riva klar för sjösättning!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar