Coronan bromsar SSRS nytillskott av sjöräddare – så ska falsklarmen minskas

Coronan bromsar SSRS nytillskott av sjöräddare – så ska falsklarmen minskas

Anders Nilsson

Kommande båtsäsong riskerar att bli extra tuff för SSRS, sjöräddningen och de frivilliga sjöräddarna. Coronan har hämmat årets utbildningsinsatser av nya sjöräddare.

– Fortsätter restriktionerna får vi svårt utbilda nya sjöräddare i den takt vi önskar. Utan nytillskott riskerar det att bli en tyngre sommar för de frivilliga som finns på plats, säger Niklas Jendeby, kommunikationsansvarig på SSRS.

Alla prognoser i båtvärlden pekar uppåt, det är rusning efter begagnade båtar. Sweboat, båtbranschens medlemsorganisation märker av ett fortsatt starkt köptryck. Med fortsatta reserestriktioner, ”hemester” och nya båtentusiaster ser det ut att bli en minst lika intensiv säsong som förra året.

Enorm ökning av haverier

Baksidan av den ökade aktiviteten är förstås att antalet haverier ökar. Förra året ökade antalet räddningsuppdrag med 29 procent för SSRS och antalet ”förebyggande uppdrag”, exempelvis bensinstopp, enklare grundstötning, tamp i propellern, ökade med 52 procent.

Läs också

Hamnens läsare upplever skrämmande brist på sjövett
Sjöpolisen – det här irriterar de sig på hos svenska båtfolket
Intervju – Sjöräddningen tycker till om båtfolkets kunskaper

– Det var hårdast tryck runt storstäderna, en av våra stationer hade 27 utryckningar under en och samma helg. Då fick stationen byta jourlag mitt i helgen efter att det första laget var helt slutkört, säger Niklas Jendeby.

Antalet falsklarm måste minska

Det finns idag 2 300 frivilliga sjöräddare över hela landet så SSRS kommer, med eller utan nytillskott av frivilliga sjöräddare, att klara av en eventuell anstormning, tror Niklas Jendeby.

Det ökade båtintresset har gynnat SSRS medlemsmässigt. 12 000 nya medlemmar tillkom 2020, vilket är en ökning med 10 procent.

Inför kommande säsong har SSRS dessutom tagit initiativ till att minska antalet falsklarm.

– Av 1 400 larm förra året handlade 140 om drivande båtar och andra mindre flytetyg som slitit sig. De allra flesta av dess löste sig när vi eller andra fick fatt i ägaren, säger Niklas Jendeby.

Viktigt att märka sin båt

SSRS medlemmar kan nu bidra till att göra livet lättare för de frivilliga sjöräddarna. I dagarna när den obligatoriska medlemsdekalen skickas ut finns det även några extra dekaler med texten ”Den här är min”. På dekalen kan man skriva namn och telefon och sedan fästa på sin eka, kajak, sup eller vad det kan vara.  Det går också att beställa dekalerna i SSRS webshop.

För den som inte har, eller som inte vill fästa någon dekal på sitt flytetyg går det naturligtvis utmärkt att montera en egen namnbricka med sina kontaktuppgifter.

 

Anders Nilsson

Hummerfiske SSRS

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Sjoraddning-2023

6231 utryckningar – sjöräddningen om säsongen som gick

Svavare-SSRS-krock

Sjöräddningssällskapets svävare krockade under utryckning

Nodraket-sjoraddning

Sjöräddningens vädjan – skippa nödraketerna på nyårsafton

SSRS-K12

Sjöräddningssällskapet bygger 13 nya toppmoderna båtar