David paddlar till alla öar i Stockholms skärgård

Rubriken överdriver. Egentligen handlar det bara om de 5 122 öarna som utgör ytterskärgården och nu återstår bara 761 stycken. Hamnen får ett snack med David Sandberg Hjelm.

revengegrundet_inledning
David avverkar alla dde 5 122 öarna som utgör ytterskärgården med kajak.

Svenska Högarna, Själbottna, Långviksskär, Fredlarna, Stora Nassa, Gunnarstenarna, Möja…

Listan över redan avklarade färdmål på David Sandberg Hjelms hemsida verkar aldrig ta slut. Varje plats är sedan noggrant dokumenterad i ord och bild. Iakttagelser, dofter, vyer och upplevelser blandas med historik, fakta och naturbeskrivningar.

Se också:
Paddling bättre än båtåka? Vi går till botten med frågan…

Till dags dato har han betat av 4 361 av de 5 122 öar som utgör ytterskärgården, eller havskärgården om man så vill, i projekt som han kallar för Every Single Island.

Hur kom du på den här idén?

– Jag har en förebild i ultralöparen Rickey Gates som bland annat har sprungit varje gata i San Fransisco och tänkte att man skulle kunna göra detsamma med öarna i Stockholms ytterskärgård. Jag gillar havet och att paddla mycket.

Vad är det som driver dig?

– Det är själva projektet i sig. Ett tydligt mål som gör att jag får se och uppleva platser och fenomen som jag aldrig hade fått annars. Jag upptäckte kajakpaddling för 17 år sedan och det var fantastiskt. Men att paddla omkring i skärgården på traditionellt sett är en sak. Det här är något annat.

Få, om ens någon, har paddlat så mycket i Stockholms ytterskärgård som David Sandberg Hjelm.

På vad sätt?

– Jag får med hela paketet med väntade och oväntade möten, naturfenomen, alla slags väder, oväntade väderomslag, tråkiga och händelselösa transportsträckor – ja kort sagt allt som gör helheten fantastisk. Det finns ett värde i ovissheten och att man måste anpassa sig till förhållandena.

Skiftande förhållanden i ytterskärgården. Från vänster – havsörn på Norrpada, is på Söderöra och vacker vy över Nassa.

Så det är inte bara en njutning?

– Nej, det kan vara motigt ibland. Speciellt om det är minusgrader och väldigt blött. Men återigen – det är inget negativt utan en del av grejen.

Vilken är den största enskilda upplevelsen hittills?

– Jag glömmer aldrig när vi rundade Revengegrundet (3,5 sjömil ostsydost om Sandhamn på Sandön i Stockholms mellersta skärgård reds anm.) i höstas. Vi befann oss i närheten av ett åskoväder med makalösa ljusförhållanden och hade regn och sol på samma gång.

Du sa ”vi” – du har alltså sällskap?

– Ja, jag är uppe i ett 50-tal turer och har haft sällskap ungefär hälften av gångerna.

Har du råkat ut för några farligheter?

– Nej, inte direkt. Det har hänt att jag har fått vända på grund av stökiga förhållanden som vid ett tillfälle sydväst om Nåttarö på väg över Danziger gatt. Det finns tillfällen då det är bättre att vända än att ta onödiga risker.

Vilken tid på året är kajakpaddling som bäst?

– Alla tider utom möjligtvis högsäsong. Jag tycker att det blir lugnare och skönare när båttrafiken är gles och när tempot i skärgården går ner.

Vilken är din favoritö av de 4 361 som du har besökt?

– Om jag måste välja en så säger jag Håkanskär som ligger långt norrut i ytterskärgården med sina vidsträckta och släta klippor. Där har man en fantastisk utsikt över Ålands hav.

Avslutningsvis – hur är det att sitta i en liten kajak vid möten med större och tyngre trafik?

– Det är sällan några problem men som kajakpaddlare är man väldigt tacksam när andra tydligt markerar att de har uppfattat att man är där och försöker hålla lite avstånd, avslutar David Sandberg Hjelm.

Följ Davids äventyr på Instagram, eller på hemsidan.