Dieseln kan komma att kosta 30 kronor per liter

Dieseln kan komma att kosta 30 kronor per liter

Elias Johansson Rimsby

Dieselpriset-rekorddyrt Det rekorddyra priset på drivmedel skapar en orolig tillvaro för skärgårdsbor som är beroende av sina båtar för att få vardagen att fungera.

Försäljningen av elbilar slår nya rekord. Till sjöss är dock omdirigeringen till eldrivna fordon inte lika enkel. Nu höjs röster från såväl företagare som boende ute i skärgårdarna om en ohållbar situation.

Elbåtarna dröjer

Det finns som bekant eldrivna båtar även om andelen är försvinnande liten och än lär det dröja innan eldrivna båtar blir en vanlig syn på fjärdarna och i hamnarna.

Priserna skenar

Den stora anledningen till de skenande bränslepriserna är ökade krav på inblandningen av biodrivmedel, den så kallade reduktionsplikten, som nu gjort att dieselpriset nu nått rekordhöga 22 kronor per liter. Något som kan jämföras med ett pris på 15,50 kronor per liter för bara ett år sedan.

30 kronor per liter?

Som om inte detta vore svettigt varnar tidningen Auto Motor & Sport för ett dieselpriset snart kan komma att kosta 30 kronor per liter:

Sverige har ett undantag från EU:s krav på att miljöbränslen ska beskattas, men regeringen väntar sig inte att få någon förlängning. Därför föreslår de att etanol/bensin-bränslet E85 får samma skatt som bensin (6,74 kr/l) och att dieselbränslena ED95, FAME och HVO100 beläggs med dieselskatt (4,74 kr/l) den 1 januari 2023. Med dagens bränslepriser innebär detta att E85 kommer att kosta omkring 23 kronor litern och HVO hamnar på närmare 30 kr per liter, skriver de på sin nätupplaga Mestmotor.se.

Se också:
Sverige får världens högsta bränslepriser!
Stora problem med nya bränslet till båtmotorer – hävdar sjömackarna
Nytt biobränsle på båtmacken – 78 procent förnybar

Elias Johansson Rimsby

Dieselpriset-rekorddyrt

Visa 2 kommentarer

2 kommentarer till “Dieseln kan komma att kosta 30 kronor per liter”

  1. Insane, Insane, Insane.
    Här kostar sjödiesel ca $4 per gallon (dvs under SEK 10 per liter). Lär inte förändras, och båtarna blir bara fler, större, och mera motor. Ingen förändring på horisonten.
    De som verkligen behöver lättnader i kostnadsbilden vad gäller transporter fortsätter rösta ‘underligt’ och då blir det så här. Man får de politiker man förtjänar.

    Svara
  2. MP, S och V med C i handen vill ju att alla ska cykla runt med elcyklar i innerstaden, man står och pissar på hela övriga Sverige och alla väljare/medborgare med sin jävla city politik…..

    Svara

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Yanmar-HVO100-diesel

Motorjätten ger grönt ljus för ren HVO-diesel

Lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet

Preems varning – ändrad reduktionsplikt kan ge prischock

Sjomack_batmack

EU godkänner – Sverige tillåts slopa bränsleskatten

Lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet

Dieselbrist men lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet