Dramatisk krasch i Class One i Qatar – två norrmän inblandade

Gustav Morin

Gustav Morin

Class_one_Simon_Palfrader_2_puff

Det blev en minst sagt dramatisk inledning på Class One-racet ”Pearl Qatar Grand Prix”. Två av tre norska deltagande båtar voltade dramatiskt under tidsträningen och en av dem fattade eld. Ingen ska dock ha skadats allvarligt. Idag och imorgon fortsätter racingen. Läs mer och se bildspel.

Foto: Class One.

Brasilianska föraren Paul Gaiser och norska Bjørge Jacobsen som hanterar gasreglaget på båten voltade med sin båt Wellmax när de gick in den sista rundningen på den 8,4 distans långa banan. Båda lyckades ta sig ut via nödluckan i skrovet från den uppochnervända båten.

– Det är lite oklart varför båten slog runt. Det verkade som att aktern lyfte när de gick in i giren varpå nosen dök och båten välte, säger team ledaren Per Carsten Michelsen.
Senare fattade båten ”FA.RO ACCIAI” eld. Besättningen med italienaren Massimo Roggiero och norrmannen Pal Virik Nilsen.

– Allting verkade okej i starten men snart såg jag att oljetrycket sänktes dramatiskt. Plötsligt säger föraren Massimo att han känner röklukt, berättar Nilsen och fortsätter:

– Jag tittade i backspegeln och såg eldflammor slå ut. jag räckte mig efter brandsläckaren men det var lönlöst. Vi hade över 3 000 liter bränsle i tanken så vi såg till att så snabbt som möjligt ta oss ut och i vattnet.

Efter att samtliga slutfört tidsträningen ligger Team Victory från Dubai först, därefter de två Qatarteamen ”96 Spirit of Qatar” och ”95 Spirit of Qatar”.

Det riktiga racet började i dag kl 15.00 och går att följa via Class Ones webbsida. Båtarna kör sju varv runt en bojbana och sträckan blir totalt 53,88 NM.

Startuppställningen:
PEARL QATAR GRAND PRIX, EDOX POLE POSITION – Results
1. 3 Victory – A Al Zafeen (UAE) / M Al Marri (UAE) – 02.22,84
2. 96 Spirit of Qatar – H Al Thani (QAT) / S Curtis (ENG) – 02.23,37
3. 95 Spirit of Qatar – A Al Neama (QAT) / M Nicolini (ITA) – 02.25,26
4. 5 Team Abu Dhabi – R Al Tayer (UAE) / M Al Mansoori (UAE) – 02.25,43
5. 90 Welmax – P Gaiser (BRA) / B Jacobsen (NOR) – 02.26,43
6. 74 Poliform – G Cappellini (MON) / G M Gabbiani (ITA) – 02.28,15
7. 91 Relekta – U Isik (TUR) / C Zaborowski (NOR) – 02.29,82
8. 23 FA.RO. ACCIAI – M Roggiero (ITA) / P V Nilsen (NOR) – 02.35,84
10 Fendi Racing – L Formilli Fendi (ITA) / G Carpitella (ITA) – dns

Se inslag med Ocke Mannerfelt som förklarar hur en Xcat är uppbyggd och fungerar. Han har arbetat mycket Victory Team och tagit fram flera av deras vinnarbåtar. Xcat är en mindre klass än Class One men ger ändå en bra indikation hur dessa båtar fungerar. Klicka fram till 47 min och 27 sek:

Class_one_Simon_Palfrader_2_puff

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar