Drönare bekämpar miljöbrott i Gibraltar sund

Elias Johansson Rimsby

Nya metoder och övervakning med drönare har gjort det betydligt mer riskfyllt för fartyg att bryta reglerna för svavelutsläpp i Gibraltar sund.

Operationen utförs av spanska myndigheter och målet är att övervaka utsläpp från fartyg i Gibraltar sund som förbinder Atlanten med Medelhavet. Inget konstigt så långt. Det nya är att man nu använder sig av en drönare.

Strikta gränsvärden

Det handlar alltså om  att upptäcka överskridna gränsvärden för svaveloxid som anges i den internationella konventionen om sjöförorening. Den nuvarande gränsen för svaveloxid i skeppsbränslen är 0,50 viktprocent.

27 möjliga miljöbovar

Sedan mitten av juli har drönaren genomfört två flygningar per dag med i genomsnitt tio inspektioner per dag. Färska siffror visar att av 294 inspekterade fartyg hittades cirka 27 i möjlig överträdelse av gränserna för svavelinnehåll i deras bränsle, rapporterar nät- och branschtidningen gCaptain.

Drönaren är en så kallad Camcopter S100, har speciella gas-sensorer och kameror för mätning och lagring av utsläppen. Övervakningen pågår fram till slutet av denna månad.

Foto: Nordic Unmanned via EMSA

DronareIngang

Relaterade artiklar

Segeldronare_plast_hav

Seglande drönare nytt vapen mot den globala uppvärmningen

Ukrainsk drönare slog ut ryskt landstigningsfartyg

Ukrainsk drönare slog ut ryskt landstigningsfartyg

SSRS_Dronare_Station

Drönare snabbast på plats vid sjöräddning

Nya_krafttag_for_havsmiljon

Sverige tar krafttag för att förbättra havsmiljön

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar