E1 – första testerna med nya eldrivna F1-båten

E1 – första testerna med nya eldrivna F1-båten

Elias Johansson Rimsby

E1_series För alla som tyckte att E1 luktade “avlägsen framtid”, “naiv dröm” eller “destination byrålådan” kommer här svar på tal. De första testerna är avklarade och har gett “sköna besked”.

Om det går som teamet bakom E1 hoppas och tror så har vi en ny variant av Formel 1 båtracing förr än vi anar. Namnet på racingserien ska bli E1 World Electric Powerboat Series och det handlar om en racingklass som drivs av el, flyger på foils och som har för avsikt att bli den mest omsusade och prestigefyllda racingklassen i världen.

Se också:
E1 är flygande elbåten som kan ersätta Formel 1

Formel 1 har som bekant i alla tider beskrivits som den absoluta spjutspetsen inom teknologi. Men nu är det de eldrivna ekipagens tur att glänsa, om man får tro Alejandro Agag som står bakom spektaklet.

Tester i full foiling

I dagarna påbörjades alltså de första testerna i full foling på floden Po nära San Nazzaro i norra Italien. Något som enligt uppgift ska ha avlöpt galant. Man genomförde en serie tekniska tester och systemkontroller med ex-motorbåtvärldsmästaren Luca Ferrari bakom ratten.

Teamet bakom racingklassen E1 hymlar inte med målet att ersätta den traditionella F1-racingen. Det enda som kanske talar emot det hela är att farterna inte är i närheten av vad vi är vana att se. Man har tidigare talat om toppfarter på 50 knop. Kanske kan det bli spektakulärt på annat vis?

Testerna, som kommer att pågå i flera veckor, består till en början av mest av körning rakt fram. Men snart ska svängarna bli tajtare och mer påfrestande för såväl båt som förare.

En riktig hästspark

RaceBird, som den första prototypen heter, har ett Kreisel-batteri på 150 kWh och en elektrisk utombordare som är framtagen av Mercury Racing. Med detta utlovas såväl ett vridmoment och en acceleration som är “svår att föreställa sig”.

Premiärsäsongen av E1-världsmästerskapet drar igång nästa vår.

Från teamet bakom E1 hälsar man att den första uppvisningen, av båten i sig och vad den klarar av att göra, kommer att ske inom kort.

Hamnen återkommer med uppdateringar.

Elias Johansson Rimsby

E1_series

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

E1-batracíng-inledning

Svenska Formel-1 esset satsar på elbåtsracing

Formel1-VM-2023-prispall

Svensk storslam – etta och tvåa i Formel 1-VM 2023

Jonas-Andersson-F1-Team-Sweden

Formel 1 VM live – upplagt för dubbelt svenskt på pallen

H1_Unlimited_turbinracing

H1 Unlimited – 320 km/h i världens snabbaste båtracingklass