Elan Impression 494 – ny tuff lyxcruiser från Slovenien

Elan Impression 494 – ny tuff lyxcruiser från Slovenien

Gustav Morin

Elan Impression 494 – ny tuff lyxcruiser från SlovenienElan har senaste åren kommit med prisbelöntra familjeracern 350 och i somras lilla tuffa 210. Nu är det dags för en ny lyxbamse i Impresseionserien. Snygga linjer, dubbla roder och ett rymligt inre spänner knappast racenerverna, men den verka vara en cool cruiser.

För dem som prioriterar bekväm cruising före racing borde nya Elan Impression 494 vara en ögonbrynshöjare av rang. Kompromisser är oftast skit eller åtminstone trist. Allt eller inget ska det vara och det känns som att Elan har gått inte tummat på cruisingkonceptet med sin nya Impression.

Den har en ytterst rymlig sittbrunn och elektriskt nedfällbar badbrygga. Dubbla rattar förenklar passagen till och från aktern och borde ge en behaglig sittposition för rorsman. På tal om roder så finns det två av dem. Något som blir allt vanligare i alla sammanhang och de passar såväl cruisers som racers. Det är ju alltid behagligt att veta att roderverkan alltid finns där, med dubbla roder tappar man inte fästet.

Designern Rob Humphreys säger att han lagt stor vikt på att man ska kunna hantera båten med liten besättning. Vilket också är bra för cruising då man ofta vill bjuda med sina odugliga vänner som hellre solar än seglar och lämnar ägaren ensam åt segelhanteringen, om denne nu envisas att överhuvudtaget hissa upp dem.

Under däck finns tre hytter med varsin toalett och en salong där man valt att satsa allt på en stor soffa med närhet till utgången. Pentryts placering strider mot reglerna, det ligger längst fram mot förpikens skott. Skönt att kunna dyka ner i soffan direkt men inte lika fint när stekoset går genom hela salongen innan det letar sig ut. Förhoppningsvis finns stora luckor just ovanför spisen.

De stora fönstren ger sken av däckssalong, så är inte fallet men de lär ge mer än nödvändig ståhöjd och fint ljusinsläpp. Ventlierna längs skrovsidorna bidrar också till en ljusare och trevligare vistelse under däck. De ser också riktigt fräcka ut. De tillsmmans med skrovets linjer gör att jag påminns lite om Wally 100:an som vi skrev om på hamnen.se innan årsskiftet (läs artikeln och se bilder här).

Data Elan Impression 494:
Längd: 14,85 m
Längd vattenlinje: 13,76 m
Bredd: 4,68 m
Djupgående: 2,23 m
Deplacement: 14 000 kg
Ballast: 4 500 kg
Motor: 75 hk
Vattentank: 600 l
Bränsletank: 300 l
Storsegel: 59 kvm
Genua: 48 kvm
Design Rob Humphreys

Mer info: www.nordicyachts.se

Se filmen när vi testade den minsta segelbåten i Elanfamiljen – 210:

https://www.youtube.com/watch?v=IMcY-OAKd5M

 

Gustav Morin

Elan Impression 494 – ny tuff lyxcruiser från Slovenien

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.