Elbåttillverkaren X Shore satsar en halv miljard kronor

Elias Johansson Rimsby

X Shore_satsar_stort Svenska X Shores tro på den eldrivna motorbåtens framtid är orubblig och nu reser man en halv miljard för sin fortsatta satsning på eldrivna motorbåtar.

Hamnen.se har vid flera tillfällen uppmärksammat och låtit sig imponeras av det svenska projektet X Shore. Inte minst för deras sätt att satsa friskt och att få omgivningen att tro och satsa friskt på  vad de gör.

500 friska miljoner

Nu nås vi av nyheten att man företaget, eller det svenska båt- och climate techbolaget X Shore, som man kallar sig, lyckats ta in ytterligare en halv miljard kronor för sin fortsatta friska satsning en grön utveckling inom båtbranschen.

Se också:
X Shore – mer pengar till svenska elbåten
X Shore satsar på ny klimatsmart fabrik

Pressreleasen i sin helhet:

Framtiden är elektrisk. Nu reser det svenska båt- och climate techbolaget X Shore 500 MSEK i ytterligare kapital. Rundan som leddes av befintliga aktieägare var kraftigt övertecknad och stängdes inom ett par dagar. Det nya kapitalet ska gå till bolagets fortsatta expansion – som nu går allt snabbare.

Gamla och nya investerare

– Jag är oerhört stolt över vårt bolag, vårt team, vår vision och det förtroende vi fått från befintliga och nya investerare. Vi bygger X Shore för att ställa om hela fritidsbåtsbranschen, och att så många högprofilerade investerare inom branscher som EV och Tech vill vara med på vår resa är en bekräftelse på att vi är på rätt väg, säger Jenny Keisu, CEO, X Shore.

Bredare ägarbas

Förutom befintliga ägare, styrelse och ledning som investerar, har ägarbasen breddats rejält. Bland nya investerare märks bland annat Peter Carlsson, grundare och VD på Northvolt, samt en grupp kvinnliga investerare innehållande Hélène Barnekow, tidigare VD på Microsoft Sverige, Silvana Imam, artist, och Siduri Poli, tech-entreprenör.

Kräver mycket kapital

– Den gröna omställningen mot ett fossilfritt samhälle kräver ett stort kapital som inte går att vänta på, något vi på rekordtid lyckats visa är fullt möjligt att uppbringa, säger Susanna Campbell, styrelseordförande, X Shore.

Ny monteringslina

X Shore, som rönt stor uppmärksamhet på Palm Beach Boat Show i USA, har på hemmaplan i Sverige just monterat den första båten på den första och egna fabrikens monteringslina; X Shore Industries 1 i Nyköping, dit X Shores serieproduktion flyttades tidigare i år.

Snabb omställning

– Intresset för svenska innovationsbolag är stort och X Shore är inget undantag. Vi ser fram emot att i högt tempo fortsätta leda branschens omställning mot elektriskt och mer miljövänligt, med inhemsk produktion, och ser fram emot att förvalta det förtroende som återigen visats från investerare och samarbetspartners, säger Peter Dahlberg, styrelseledamot, X Shore, och en av bolagets större ägare.

Siktar globalt

Det nya kapitalet ska bland annat gå till fortsatta investeringar i världens mest moderna och automatiserade båtfabrik, X Shore Industries 1 i Nyköping. Dessutom ska bolaget intensifiera sitt R&D arbete och fortsätta satsa på att bygga upp ett globalt säljnätverk.

X Shore_satsar_stort

Relaterade artiklar

400_nya_laddstolpar_för_elbatar

Laddning för elbåtar – 400 nya laddstolpar i skärgården

Strana-Arne

Stranas grundare – en båt för energilagring

Kungaparet-testar-elbat

Kungaparet och politiker testar foilande elbåten Candela

Hamnen_test_Rand_25_4

Rand 25 Spirit – första intrycken från testen av elbåten

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar