Electric Folkboat – ny norsk soldriven evighetsmaskin

Electric Folkboat – ny norsk soldriven evighetsmaskin

Elias Johansson Rimsby

Electric_Folkboat_inledningsbild En eldriven familjebåt med “evig räckvidd” och sovplatser för upp till sex. Det är inget dåligt löfte av norska Strømsøboat vars solcellsdrivna Electric Folkboat nu ska vara klar för produktion.

Må vara att “evig räckvidd” är skrivet inom citationstecken och att två av de sex kojerna är så kallade nödkojer. I övrigt består bekvämligheterna av två dugliga dubbelbäddar, matplats, toalett och ett fullt utrustat pentry.

Se också:
Test: Pol Lux – drömmen om en soldriven evighetsmaskin
Pol Lux – fyra knäpptysta knop på bara solkraft
Så funkar den eldrivna och knäpptysta solcellsbåten

Mest stolt är man dock över den viskande gången med noll och intet av utsläpp. Ett annorlunda grepp är också förarplatsens placering längst bak i styrhuset vilket enligt tillverkaren ska ge “en mer social upplevelse för alla ombord”. Med försiktig körning ska solcellerna kunna ge den ström som behövs för framdriften.

Drömmen om en evighetsmaskin

Enligt tillverkaren är Electric Folkboat sålunda en ”evighetsmaskin” driven av solkraft. Trogna Hamnen-följare känner igen konceptet från den helt och hållet svenskbyggda och soldrivna familjebåten Pol Lux som vi har rapporterat om vid flera tillfällen.

Klar för produktion

I skrivande stund har båten precis gjorts klar för produktion. Intresserade kan konfigurera båten på företagets hemsida och därtill också betala en deposition för att få en plats i produktionen. Då gäller det också att bestämma sig vilken av varianterna Standard, Fish eller Comfort som passar bäst.

Standard, Comfort eller Fish?

Som namnen antyder så är Standard litet enklare utrustad medan Fish kommer med allehanda fiskeutrustning. Allt toppat av Comfort som har det mesta av det bästa som skapar en bekväm bobåt för längre vistelser till sjöss.

Toppfart 7 knop

Oavsett modell så kommer Electric Folkboat med solceller, dubbla 4 kW podmotorer samt ett 15-, 30- alternativt 45 kWh batteri. Pris mellan från 1,1 – 1,65 miljoner kronor. Marschfart 5 knop. Toppfart 7 knop. Laddtid 21 timmar.

Mer info www.stromsoboat.no

Elias Johansson Rimsby

Electric_Folkboat_inledningsbild

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Electric Folkboat – ny norsk soldriven evighetsmaskin”

  1. Visst är det kul att den kan gå hur länge som helst om det är soligt men praktiskt användbart är det ju inte riktigt. Solcellerna är nästan på 1 kW. Om man räknar att man får ut runt hälften av det i snitt under dagen, alltså 0,5 kW eller cirka 0,7 hk så innebär det runt 1,5 knop. Är det motvind så åker man baklänges…

    Intressantare är vilken räckvidd den har i 5 knop och 7 knop. Det hittar jag ingen info om. Men för 45 kWh batteriet räknar jag ut det till cirka 40 distans och i 5 knop kommer man runt 55 distans.

    Svara

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

seadrive 2

SeaDrive – svårslagen manöverbarhet med pod-drift

Candela-Polestar-trim-modell-miljon

Ny toppmodell från Candela – det får du för en extra miljon

BMW_foilande_elbat

BMW kastar loss med futuristisk foilande elbåt

Hurtigruten-evoy-utombordare-samarbete

Hurtigruten satsar på eldrift – nytt samarbete med Evoy