Epoca – svenskbyggge med Nimbusgener

Gustav Morin

Gustav Morin

epoyacht_11Smarta och funktionella hyttbåtar behöver inte se ut som korvkioskar. Och de kan fungera bra i annat än ruskväder. Det visar Lars och Hans Wiklund, skaparna av Nimbus, med sin nya Epocayacht.

För några år sedan gjorde Marino något som jag inte sett tidigare. De byggde en typ av hybridbåt kallad APB (all purpose boat) som skulle ha hyttbåtens alla fördelar men inte vara helt värdelös när solen skiner. Därtill skulle den kännas riktigt lyxig. Efter att ha kikat på den på olika mässor tycker jag helt klart att de lyckats.

Nu är Nimbus skapare, bröderna Wiklund, inne på samma spår. De sålde sitt livsverk för ett par år sedan men kunde inte hålla sig borta från båtbranschen länge. Eller, ja, de ville skapa en perfekt båt för sig själva och tyckte de att resultatet blev så bra att de inte kan hålla den borta från marknaden. Vi får väl se, men så går snacket i alla fall.

Men visst ser det ut som att de lyckats med sin”Epoca One” som båten heter.

Den ska fungera i alla väder men vara luftig och rymlig när solen skiner och inte skämmas för sig liggandes längs Marstrands glassarstråk.

Far och son Mannerfelt står bakom designen, vilket brukar borga för att skrovet är bra och lättdrivet. Bröderna Wiklund vill framhäva att båten går snålt trots att den är bred och stabil. Det mäter hela 2,90 på bredden.

Båten är designad för behaglig och bränslesnål marschfart mellan 25 till 30 knop. Toppfarten varierar mellan 31 – 38 knop beroende på motorinstallation.

En av de finaste finesserna är att akterspegeln kan fällas ner och ge en stor yta för bad och sol. Den kan även användas för last av jollar och andra skrymmande saker. En skön funktion som gör att man kommer riktigt nära vattnet, trevligt i tider som dessa när friborden verkar växa sig högre i alla konstruktörers hjärnor för varje år som går.

Alla små båtar måste ha toalett och på Epoca One har den fått stort utrymme i fören.

Epoca One finns i tre modeller
Coupé, Open och Sport.

Data Epoyacht:
Längd skrov 7,5 m
 (uppfälld akterspegel 820 cm) (nedfälld akterspegel 860 cm)
Bredd 2,86 m
Vikt 2 200 kg
Bränsletank 208 liter
Färskvattentank volym 70 liter
Batterier 2x12v 75Ah
Antal personer max 8 st

Mer info: www.epocayachts.se

Motoralternativ:
¥    Volvo Penta D3-170 maxfart ca. 31-32 knop
¥    Volvo Penta D3-200 maxfart ca. 34-35 knop (standard)
¥    Volvo Penta D3-220 maxfart 38 knop
Design Mannerfelt Design Team
Design

epoyacht_11

Relaterade artiklar

windy

Windys nya Nimbusdödare angör i augusti

Vector-85-ny

Vector 85 MFC – första intrycken!

batar_motorbatar_2019_Nimbus_T11_Nimbus_T11

Nimbus T11 – första intrycken

batar_motorbatar_2019_FalconC7_Ingang_falcon-c7-01

Falcon C7 – nu med tak

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar