Ernest Shackletons skepp hittat på 3 000 meters djup

I november 1915 krossades Ernest Shackletons skepp ”Endurance” av isen och sjönk under hans första försök att korsa Antarktis. Nu har det hittats.

Endurance-a-Shackleton-found

Tidigare försök att lokalisera det 144 fot långa trävraket, vars plats loggades av dess kapten Frank Worsley, hade misslyckats på grund av de fientliga förhållandena i det istäckta Weddellhavet som det ligger under.

Ernest Shackletons mål med Endurance

Historien bakom Endurance öde handlade om ett äventyr där målet var av att korsa hela kontinenten, via Sydpolen, och sen vandra vidare till McMurdonsundet.

Tvingades lämna skeppet

Men den 27 man starka besättningen med Ernst Shackleton i spetsen nådde aldrig land. Istället fastnade de i isen och tvingades lämna skeppet.

För att ta sig ur nödsituationen begav sig Shackleton och fem andra av i en blott 22 fot lång segelbåt för att söka hjälp. Det resulterade i en svinkall seglats på 800 sjömil, på ett av världens kallaste och på många sätt mest utmanande hav.

Shackleton räddade Endurance besättning

Alla i besättningen kunde till slut räddas men skeppet Endurance är det alltså ingen som sett – förrän nu.  En expedition som startade i februari, ledd av marinarkeologen Menson Bound, hittade Endurance på 3 000 meter djup.

Ernest Endurance är otroligt välhållen

– Det här är det finaste sjunkna träskepp jag någonsin har sett. Det står upprätt, är intakt och är fantastiskt välbevarat, säger Mensun Bound i en pressrelease från expeditionen Endurance22.

Såhär ser det 107 år gamla fartyget ut nu där hon ligger på över 3 000 meters djup. 

Man lyckades lokalisera skeppet tack vare avancerade undervattensfordon med kameror.

– Många trodde att det här uppdraget var omöjligt. Inte minst för att vädret här nere är minst sagt utmanande med is och snöstormar och kyla ner mot 18 minusgrader. Det här är en otroligt prestation, säger John Shears till BBC.

Här får vi veta mer om historien kring Endurance, hur fartyget fastnade och hur besättningen kunde överleva. Samt om försöken att hitta henne. 

Enligt uppgift ska skeppet vara i anmärkningsvärt bra skick och med namnet synligt på aktern.

Se också:
Stolleprov i Shackletons kölvatten – med 22-fotare på Södra Oceanen!

– Vi är överväldigade av lycka säger Mensun Bound, en drivande kraft bakom expeditionen och sökandet.

Den svenske marinarkeologen Johan Rönnby är professor vid Södertörns högskola och säger så här till SVT efter att ha sett videon av skeppsvraket:

– Ett skepp från 1914 som står helt intakt på botten ger en väldigt inblick i den här tiden. Man får en sorts frusen tidsbild av expeditionen, deras utrustning, vad som fanns ombord och hur man organiserade sig. Så det är väldigt spännande, säger han.

Foto: Falklands Maritime Heritage Trust, National Geographic