Etapp 4 i VOR startar tuft – första toabesöket efter 54 timmar

Etapp 4 i VOR startar tuft – första toabesöket efter 54 timmar

Gustav Morin

Camper_puffVindar över 20 knop, vågor upp till fyra meter och starkt tidvatten ger VOR-seglarna en tuff färd mot Auckland. Det är fortfarande riktigt tajt mellan båtarna. Bara 30 sjömil skiljer mellan första och sista båt. Läs mer, se bildspel och de senaste filmerna, levererade från sjösjuka mediamän.

Det har minst sagt varit två tuffa dygn i etapp fyra från Sanya till Auckland. Bara att gå på toaletten när vågorna går höga är en ganska extrem utmaning. Den ligger nämligen längst fram i båten och när man seglar in mot en våg för att sedan falla ner på baksidan blir man tyngdlös där man sitter på toa. Man håller i sig så gott man kan i de två handtagen och är det riktigt jäkligt ser man också till att ha stoppat in fötterna i fotstropparna på durken. Problemet är också att det som hamnar i toan också blir tyngdlöst. Därför har tekniken och uttrycket “dump and pump” myntats. Det lär besättningar ta till vara på just nu. Mediamannen Hamish Hooper ombord på Camper beskriver det så här:

– Jag gick på toa först efter 54 timmar. Det både skräckfyllt och spännande, då jag vet hur illa saker och ting kan gå, berättar han.

Det är ingen höjdare om vattnet och dess innehåll flyger ur toan och att skrubba efter sig kan ta timmar.

– Vi har nu medström på två knop, vilket är bra. Problemet är bara att vågorna går i motsatt riktning vilket gör sjögången riktigt svår, säger Hooper.
För att undvika att falla rakt ner bakom vågorna kan båtarna inte hålla en kurs som leder direkt mot målet. Snarare tvärtom.

På onsdag morgon var Camper fortfarande i ledning. De seglar nu längs södra spetsen av Taiwan.

Franska Groupama med svenskarna Martin Krite och Martin Strömberg ligger tvåa.

Puma mediaman rapporterar att vädermodellen säger att etappen kan ta 22 dagar istället för 18, som de räknat på, vilket betyder att de måste rationers maten redan nu.

Ledarbåtarna väntas nå Luzonsundet inom de närmsta 24 timmarna och kommer att försöka ta sig österut så snabbt som möjligt för att nå de nordostliga passadvindarna och sätta kursen söderut mot Auckland.

Team Sanya med norske navigatören Aksel Magdahl ombord har tagit en sydligare rutt än övriga och har tjänat en del på det. De är de enda som seglar förra generationens VO70 och har svårt att hänga med fartmässigt. Därför är det kul att de fortfarande håller en tredjeplats. Fler möjligheter får de då båtarna väntas gå in ett ytterligare ett stiljtebälte som betyder “omstart”.

https://www.youtube.com/watch?v=NOEueVCQEck

Mer info: www.volvooceanrace.com

Gustav Morin

Camper_puff

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.