Exotisk mask störde styrningen på fritidsbåt

Exotisk mask störde styrningen på fritidsbåt

Anders Nilsson

En mask från ”down under” hotar att ställa till besvär för båtar i de skandinaviska farvattnen. Det är den australiska kalkrörsmasken som hittats på en skånsk propelleraxel.

Kalkrörsmasken är någon decimeter lång och bygger kalkrör som den lever i. Kalkrören fastnar i stora ansamlingar på fasta ytor som båtar och på undervattenskonstruktioner som bryggor och dammar.

På båtar kan masken orsaka störningar på till exempel styrsystem, vilket skedde i Lomma.

Tomas Bramell hos Oscars Varv i Lomma såg masken första gången i samband med en båtupptagning i höstas.

Hittade den vid kalkrörsmasken på hösten

– Då såg vi på propelleraxeln att den var beväxt med något vi inte kände igen och det var hårt som havstulpaner men längre och mer rörliknande. Vi tog en bild då vi inte sett den tidigare, sedan tänkte vi inte mer på det förrän vi fick ett mejl från hamnkaptenen om länsstyrelsens information om det här, säger han till SVT.

Kartläggning av spridningen

Det är inte första gången masken dyker upp vid skånska kusten, men Länsstyrelsen Skåne och Havs- och vattenmyndigheten ska nu försöka kartlägga spridningen, meddelade man i veckan.

Arten bedöms som invasiv. Foto: Per Olsson.

─ Den australiska kalkrörsmasken är en art med ursprung i Indiska oceanen eller Stilla havet. Det är en främmande art i svenska vatten, som tills vidare bedöms som potentiellt invasiv, säger Jonas Gustafsson, marinbiolog på Länsstyrelsen Skåne. och fortsätter:

– Bedömningen kan dock ändras om nya uppgifter framkommer som tyder på att arten är ett större hot mot svenska havsmiljöer än man först trott. Länsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten har tillsammans bedömt att vi ska försöka överblicka artens utbredning i Skåne.

Anders Nilsson

Kalkrorsmask

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

utslapp-palmolja-kustbevakning-fororening

Stort utsläpp av palmolja utanför Gotska Sandön

Algblomning_kraftig

Algblomningen – i år kraftigare än vanligt

Storm_Hurricane

Upprop från 78 svenska forskare: Så kan vi rädda haven

Bollhav

96 000 000 plastbollar räddar Los Angeles vatten