Du är här:Hem Färdmål Atlanten Segling och skidåkning på 70 Nord

Segling och skidåkning på 70 Nord

Hasse Bauer på kurs norrut.Tidigare Hamnenredaktören Hasse Bauer om att förlänga seglingssäsongen och byta stränder mot fjäll och segla på 70 grader nordlig latitud. Med skidor på rufftaket ger han sig ut bland de norska fjordarna och fjällen norr om Tromsö.

 

Segling och skidåkning i perfekt kombination. Från mitten av mars till mitten av maj ägnar sig Hasse åt att segla med skidsugna seglare eller seglande skidåkare runt fjällen vid norska Lyngsalperna.

Båten är en Bavaria 46 med plats för sex gäster. Till det kommer en auktoriserad bergsguide som även får rycka in som matros och kock till skepparen och diskaren Hasse.Lyngsalperna ger bra förutsättningar för att kombinera segling med skidåkning. Foto: Helena Wahlman

En knapp vecka varar turerna och i år har Hasse långpendlat mellan Stockholm och Tromsö för att försöka klara av båda jobben, det vill säga uppdatera hamnen.se samt att hålla gästerna på gott humör i snöstorm och sol.

Redaktören på väg ner till båten. Foto: Helena Wahlman

Toppturer kallas det på skidåkarspråk. Utrustningen är vanliga slalomskidor, gärna så kallade fetingar med en special-binding där det går att frigöra hälen för traskandet upp på berget. För att slippa bakhalt på väg upp mot toppen kletar man fast stighudar på skidornas belag.

Stighudar är typ tillskurna sälskinn som täcker hela skidans undersida. Men givetvis är det inte fråga om äkta sälskinn utan stighudar tillverkade i ett modernt konstmaterial.

Väl uppe på någon av de hundratals bergstopparna, sedan om den heter Trolltalstind, 987 meter över havet, eller Storgalten, 1 244 meter över havet, är det dags för en värmande kopp te, någon smörgås och den obligatoriska apelsinen.

Vid kaj i Nord Lenangen beläget vid Storgaltens fot.. Foto: Helena Wahlman

Av med stighudarna och lås bindningen. Varje sväng i jungfrulig snö ger en extra känsla av lyx , eftersom man har flåsat en del på vägen upp. Nerför är det bara att välja om man vill lyfta blicken och njuta av ett otroligt vackert fjordlandskap eller helt koncentrera sig på att hålla balansen i allt från vindpackad tungsnö till fluffig och torr djupsnö, typ direktimporterat "Alaska-puder". 

Några vurpor på väg ner till båten hör till. Då, liggandes i snön med ett leende går det alldeles utmärkt att njuta av utsikten. 

Väl tillbaka i sittbrunn kläms några bira och några nävär jordnötter. Är skepparen på gott humör kan det till och med bli några varma korvar med bröd.Helena Wahlman från Stockholm föredrar bräda framför plank. Valet gör att hon knatar upp för berget med snöskor i stället för att hasa fram med stighudar under skidorna. Foto: Calle Lundberg

"After Ski" övergår till "Before Sail" och snart är det glada gänget ute på böljan och njuter av seglingens ädla konst.Fredrik och Calle spanar in Barents Hav från Lillgalten.Foto: Helena Wahlman

Sen tar middagen vid. Gott restaurangkäk från "Meteorologen" i Riksgränsen ligger i frysen och värms upp. Lättrökt renfile, lamm, eller kycklingbröst med sanslöst goda såser och tillbehör. Det är bara att välja, i alla fall i början av veckan.

Men ska man ta seden dit man kommer, och det ska man ju, så är det fisk som gäller. Antingen egenhändigt nyfiskad torsk eller helgeflundra, marulk, uer köpt av fiskaren Stein Andreasen i Akkarvik.

Ett måste och en av veckans höjdpunkter är pubkvällen hos Stein och Björn-Erling. Puben är byns stolthet och rymmer hela Akkarviks befolkning, det vill säga 15 personer. Något utskänkningstillstånd har man inte av den enkla anledningen att man inte vill ha något.

Stein uttrycker anledningen på följande sätt:

– Nä, något tillstånd vill vi inte ha. Då får vi bara länsman på oss. Hur ska vi kunna hålla reda på stängningtider när midnattsolen drar igång? Vår pub är alltid öppen. Ta med dig det du vill dricka, blir det något kvar så lämnar du det kvar i puben. Så är vår regel och den fungerar alldeles utmärkt.

Peace på alla sätt och vis, menar Hasse vid läratten på Bavaria 46:an Elvira. Foto: Helena Wahlman

På fredag eftermiddag är skidåkandet över för den här gången. Bavaria 46:an s/y Elvira stävar in mot hemmahamnen. För matroser och besättning hägrar nattlivet i den milt uttryckt vilda staden Tromsö.

Skepparen börjar i stället fundera över nya uppdateringar på hamnen.se"Vi gå över dagstänkta berg, fallera. Å sorger ha vi inga, våra glada visor klinga, när vi gå över dagstänkta berg...fallera" Foto: Calle Lundberg 

Publicerades: 2008-04-28

Text: Redaktionen

Skriv ut