Du är här:Hem Färdmål Medelhavet Härlig segling nordväst om Sicilien

Härlig segling nordväst om Sicilien

Chartersegling på Sicilien Efter en veckas härlig segling vid de Egidiska öarna nordväst om Sicilien är redaktionen hemma i Svedala igen. Praktiskt taget alla förväntningar om chartersegling vid Siciliens Egidiska öar blev verklighet.

De blå Medelhavsvattnet var verkligen kristallklart, vilket gjorde snorklingen till ett skönt eftermiddagsnöje. Små ciklider och andra "akvarie-fiskar" simmade omkring i hundratals och lät sig till och med matas med gammal pasta ur händerna. 

Enkla middagar med god italiensk mat lagades antingen ombord i någon av de många naturhamnarna eller så gicks det på restaurang. Halva priset mot hemma i Sverige.

Sen är det skönt exotiskt att lyssna på språket italienska och även köra några standardfraser som Ciao, Buena Sera, Bravissimo.

De tre öarna Favignana, Marettimo och Levanzo ligger på behagligt cruising-avtånd från varandra. Inte en dagsetapp över 13 sjömil.

För så är det, chartersegling i nya och varma vatten är mer en reseupplevelse än en seglingsupplevelse. Ligga och bända på en sträckbog kan man göra hemma i Sverige, men när vattentemperaturen är runt 28 grader och lufttemperaturen aldrig går under 30 grader, inte ens på natten, är det skönast att bara ligga i en naturhamn, bada och njuta av livet.

Trapani är en stad på cirka 80 000 invånare vid nordvästra Sicilien. Seglarstad ska den vara även om det inte märks mycket av det. Upptakten till Americas Cup 2008, Act 8 & 9 avgjordes i staden och fortfarande är vissa gatustaket märkta med Louis Vitton-loggan.

För den som beger sig till Trapani är grannstaden Eriche ett måste. Den gamla medeltidstaden ligger på drygt 800 meters höjd och dit kommer man enklast i en ägglift direkt hämtad från skidåkingens Alperna.

Annars är det förstås öarna som lockar. På Favignana finns sköna gatustråk med uteserveringar i gammaldags italiensk miljö. Och billigt är det, en pizza på en av uteserveringarna kostar mellan 40 och 80 kronor. En flaska helt ok rödvin i butik från 30 kronor.

Den västligaste av öarna, Marettimo, är känd för sin fina dykning. Det var här Luc Bessons "Det stora blå" spelades in och hit kommer många dykar-bums från hela världen.

Marettimo är på grund av sitt yttersta läge mer vild, samtidigt som den lockar många turister. Detta märks både på restaurangpriser och en mer turisttrött befolkning, i alla fall när säsongen börjar lida mot sitt slut.

Ett dygn räckte. Med kurs mot Levanzo blev vi för en stund eskorterade av en flock delfiner. De lekte runt stäven, men när kameran kom fram var de som bortblåsta. Typiskt.

Levanzo blev hamnen.se:s favorit. Ett pyttelitet, gammalt fiskesamhälle där tiden verkar helt ha stått still. Mitt på dagen, i tung hetta, var byn praktiskt taget helt utan liv. Här är siestan ett måste och välbehövlig. Både brödbutiken och den lilla mataffären håller stängt mella 13:00 och 17:00.

Vid åttatiden på kvällen öppnar en av öns få restauranger ? "Paradiso". Det är en helskön uterestaurang, fullbokad även under lågsäsong och med den typiskt italienska belysningen över borden, det vill säga starka vita lampor. Inget levande-ljus-mys här inte.

Under veckan som hamnen.se seglade omkring i de Egadiska öarna, 5 -12 september, var det ovanligt varmt. Till och med lokalbefolkningen pustade i värmen.

Orange Charter som hyr ut båten vi seglade med har sin högsäsong under augusti, det vill säga under italienarnas och syd-europeernas semsestermånad. För svenskar är denna månad knappast intressant då både hyrpriser och värmen är som högst.

Men under lågsäsong, antingen på våren från och med april till och med juni och sedan från och med september ända in i november är det guldläge att ta sig med lågprisflyg direkt till Trapani och ge sig ut på en veckas chartersegling.

-Jag brukar ta upp båtarna strax efter jul och sjösätta igen i mars, säger Roberto som driver Orange Charter i Trapani.

- Så visst är svenskar välkommna att prova segling i Trapani och de Egidiska öarna när det är för kallt hemma hos er, säger den sympatiske sicilianaren.
hamnen.se en stilla morgon i naturhamnen Cala Rossa

 

 

För mer info om Orange Charter, Trapani, klicka här
Publicerades: 2008-09-15

Text: Redaktionen

Skriv ut