Du är här:Hem Färdmål Medelhavet Kroatien – bra segling i vacker skärgård

Kroatien – bra segling i vacker skärgård

Kroatien bjuder på en skärgård i världsklass.Kuststräckan utanför Kroatien med Split som centrum är känd för sin skönhet. Kroatiens skärgård är ett av världens bästa seglingsområden. 

Sommaren bjuder på stadigt väder med värme och många soltimmar och kristallklart vatten. I reklamen brukar den beskrivas som "en skandinavisk skärgård under söderns sol."

Efter några timmars segling från Split kommer vi förbi öar med exotiska namn som Lavdara, Kurba, Sit, Is och Zut och in i Kornatiskärgården, längst ut i väster mot Adriatiska havet. 

Det känns som att befinna sig bland de yttersta öarna i Stockholms skärgård - Lygna, Skarv och Fredlarna - men med den skillnaden att här är allt så mycket större och mäktigare.

Kornatiskärgården omfattar 140 öar, är 35 kilometer lång och ungefär 15 kilometer bred. Bara berg och hav. Sedan Gud hade skapat världen, berättar legenden, hade han kvar en mängd vita klippor som han kastade i havet över axeln. Då han vände sig om för att arrangera dem i ett vackert mönster, fann han att det inte behövdes. Så föddes Kornati.Vi styr in mot ön Piskera på utsidan av huvudön Kornati och kommer in i ett sund. En doft av lavendel slår emot oss från bergssluttningen på ön. Där ligger Marina Piskera med plats för 180 båtar.

Vi går in genom Pileporten och har framför oss den breda och trehundra meter långa Placa Stradun, alltid fylld av flanerande. Jag förvånas över att Placa Stradun, som träffades av hundratals granater, inte visar upp några tecken på skador. Marmorstenarna i gatubeläggningen har ålderns patina trots att de placerades där för några år sedan.

Husen ser ut som då jag besökte staden före kriget med den skillnaden att splitterhålen av femkronors storlek i väggarna inte har fyllts igen. Det är invånarna i staden som valt att ha splitterhålen kvar som påtagliga bevis på vad de varit utsatta för.

Läs mer om Medelhavet!

 

Publicerades: 2005-11-30

Skriv ut