Du är här:Hem Färdmål Medelhavet Lyckad charter i sicilianska vatten

Lyckad charter i sicilianska vatten

Lyckad sol- och badsegling utanför Sicilien.Redaktionen har fått ett glädjande mejl från Joakim Harlin, som hyrt segelbåt vid Sicilien – precis som vi gjorde i höstas. Joakim skriver bland annat: "Lyckad sol- och badsegling till de Egadiska öarna på Sicilien" och ger många goda tips för dig som vill segla i Medelhavet med hyrd båt.

Båten var en 8 bäddars Beneteau Cyclades 43.4 som vi hyrt av http://www.orangecharter.com/ 

Det lät så härligt med sol och värme, kristallklart turkost vatten och med ett pris på 5 000 kronor per person för flyg, båt, flygplatstransporter, sängkläder, handdukar, jolle med utombordare och slutstädning så var det inte svårt att slå till.

Orange Charter har anpassat sin uthyrning till flygtiderna och deras personal med Roberto Perricone och Emanuele Lombardo i spetsen är mycket sympatiska, ärliga och bra att ha att göra med.
Vi följde i Hasse Bauers kölvatten häromveckan (12-19 juni 2009) och tog Ryan Air till Trapani för en veckas segling bland de Egadiska öarna på nordvästra Sicilien.

Vi fick en kanonvecka med  genomgående strålande väder kring 28-30 grader, ljumma kvällar, 24-25 grader i havet och behaglig sjöbris att segla på.

De tre Egadiska öarna heter Favignana, Lavenzo och Marettimo och de ligger på synavstånd från kusten och varandra - dagsetapperna var aldrig mer än 3 timmar och vattnen är mycket lättnavigerade.
Favignana är störst och har flest vikar att svajankra i. Huvudhamnen och byn på ön är också störst och mest välutrustad. ön är flackare än de  övriga och lämpar sig för cykelturer och sightseeing.Våra favoritvikar på Favignan var Cala Azzurra och Cala Rossa - den röda viken på grund av ett blodigt sjöslag mellan rommarna och kartagerna. Viken är dock allt annat än röd i dessa dagar – den är helt enkelt osannolikt tukosblå – den mest turkosa viken av alla som vi besökte.

En mycket vacker och jämnt långgrund vik med sandbotten. De omgivande klipporna bär tydliga spår av kalkbrott med spännande tunnlar att utforska.

Levanzo ligger strax norr om medan Marettimo är ett stycke länge bort i väster. Båda dessa öar är höga och mäktiga bergsformationer som sticker upp ur havet.

Marettimo har en topp på dryga 600 meter och omgärdas ofta av dis och moln på kullarna. Någon bebyggelse syns inte till förrän man är ganska nära.

Byn i Marettimo är betydligt större och trevligare än vad fasaden mot hamnen ger intryck av. Här finns en kyrka, affärer, flertalet restauranger, pizzeria, fikaställen, glassbar, bankomat, apotek, post, bageri, slaktare osv. Priserna var något högre än i Trapani men inte ohemult så. En grönsaks- och fruktförsäljare kör runt byn ett par gånger om dan med sin vagn och påkallar uppmärksamhet medelst megafon – mycket praktiskt.

Det finns en trevlig klapperstenstrand 20 minuters promenad söder om byn, annars är det  den marina nationalparken på västra sidan som ön är mest känd för. En tur runt ön med en lokal fiskare rekommenderas.

Båtturen är fantastiskt vacker med flera hundra meter höga bergsidor som störtar rakt ner i det klara blå-gröna vattnet. Man besöker 8 kalkstens grottor och gör ett badstopp så ta med badisarna.

Levanzo är också värd att besökas. Byn är mkt mindre än den på Marettimo, mer kuperad och sömnigare. Dock verkade det som det finns ett flertal permanentboende här eftersom gatorna är fyllda med parkerade bilar. Vart de ska köra med dem är ett mysterium.

Vid öns syd-västliga hörn kan man ankra upp bakom den lilla ön Isola Faragione. Denna lilla sockertopp bildar en fin spot ihop med udden och en grövre stenstrand.

Här fick vi den bästa snorklingen under veckan ? såg mängder med fina fiskar i gult, grönt, blått, randiga, enfärgande, några med vingformade fenor. De vanliga silverfärgade med en svart fläck vid stjärtfenan fanns också i riklig mängd.Några tips:

* Svajankring i dessa vatten är inte riktigt som hemma, man bör stanna kring 6 meters djup, ta ut lite mera avstånd till grannbåtarna och släppa ut dryga 30 meter kätting och tamp för att ligga pall mot vind och sjö. Det blir sällan helt lä och under nätterna drar det ofta upp en kraftig landbris ett par timmar kring 4-5 tiden. En natt vaknade vi av skrik  och stoj ? typ Linus på linjen ? då en 45fotare längst in i viken hade draggat och krockat med vår grannbåt. Inget direkt allvarligt skedde men trist för alla inblandade. Lite extra tamp ute kan undvika mycket krångel och ger skepparen bättre nattsömn.

* Lämna inga lösa grejer som åror i jollen och handdukar ute under nätterna då de kan blåsa iväg med de kraftiga 'nattvindarna'.

* Tänk på att särskilt vikarna på Favignana översvämmas av solbadande lokalisar på lör- och söndagar. Lägg er lite längre ut om ni inte vill bli omsvärmade av RIB-båtar.

* För- och eftersäsong är nog bästa tiden i dessa farvatten ? kan föreställa mig att det blir mycket fullt i hamnar och vikar under juli och augusti  - dessutom olidligt hett.

* Ni som har små barn ? tänk på att det är ont om renodlade sandstränder. De mesta sol och badandet sker från båten eller vid mindre klapperstensstränder.

* Ta gärna med extra simfötter och snorklingsgrejer och glöm inte solkräm, hatt och solglasögon.

* Bunkra käk i Trapani eller Favignana billigare och bättre. Gäller även diesel, bensin och gasol ?går inte att köpa på Marettimo och Levanzo.

* Fråga priset på menyn och be om specificerad nota för att undvika överraskningar vid restaurangbesök.

* Ta med en palör eller lär er lite italienska ? man klarar sig med engelska men det är just så pass ? det blir mycket kroppsspråk.

* Se upp med maneterna ? de bränner till ordentligt och ger flera dagars svullnader. Särskild salva finns att köpa på de lokala apoteken.

* Ta med EU-sjukförsäkringsintyg från försäkringskassan ? ger gratis sjukvård och rabbat på medicin precis som hemma.

* Glöm inte ta med adaptern mellan två och tre plugg i plinten i Trapani. Utan denna kan ni inte koppla in landström när ni är ute.

* Håll ögonen öppna på överfarten till Marettimo ? här finns delfiner. Vi fick se två hoppa aldeles nära båten.

* De kommunala kajerna, tex den på SB sidan i Marettimo går utmärkt att lägga sig vid helt gratis. Här finns även vatten och el för 1 Euro från en automat. Att jämföras med 60 Euro natten för den kommersiella flytbryggan intill. * Ta linbanan upp till den pittoreska medeltida staden Erice. Finfina vyer över Trapani med omgivningar, kultur och historia – en halv dag där uppe räcker.

 

 

 

Publicerades: 2009-06-29

Text: Redaktionen

Skriv ut