Du är här:Hem Färdmål Norden Hänsynsområden i skärgården

Hänsynsområden i skärgården

hänsynsområden i skärgårdenFör att bevara lugna områden för människor och djurliv skapar Stockholms och Västra Götalands län så kallade hänsynsområden på speciellt utvalda platser. Det handlar inte om en ny lag. Hänsynsområden bygger på respekt, sunt förnuft och frivillighet.

Stockholms län och Västra Götalands län är först ut i Sverige med att introducera hänsynsområden. Tillsammans med kustkommunerna införde Länsstyrelserna hänsynsområden i respektive skärgård sommaren 2008. I Stockholms län valdes Stora Nassa och Huvudskärs skärgårdar.

I Västra Götalands län är det områdena vid Sandryggen, Getryggen m fl i Tanums kommun, Vasholmarna i Lysekils kommun, Grönskären i Tjörns kommun och Yttre Tistlarna i Göteborgs kommun som skall avsättas som hänsynsområden.

Vad är ett hänsynsområde? Precis som namnet antyder handlar det om att visa hänsyn och omtanke. Den som vistas i ett hänsynsområde uppmanas att:

* hålla låg fart, högst 5 knop

* undvika att orsaka svall för förtöjda båtar eller badande

* använda motorn så lite som möjligt och undvika tomgångskörning

* inte köra jolle med utombordsmotor i onödan

* undvika bullrande eller på annat sätt störande vattenlek

* dämpa musik och prat

* inte släppa ut toalettavfall

I ett hänsynsområde ska det naturligtvis råda lugn och ro även om du färdas på långfärdsskridskor, till fots eller i en kajak. Störande ljud hör inte hemma här oavsett vilken årstid du besöker området. Vi påminner också besökare att hålla rent och snyggt omkring sig och därför inte slänga fimpar, snus och grillkol i naturen.

Det handlar inte om en ny lag. Trots att hänsynsområdena i Stockholms län ligger i naturreservat görs inga tillägg i reservatsbestämmelserna.

Hänsynsområden bygger på respekt, sunt förnuft och frivillighet.

Mer om Hänsynsområden i Stockholms län

Mer om Hänsynsområden i Västra Götalands län

Publicerades: 2009-06-22

Skriv ut