Upptäcktsresan Finland – idyll och blodiga krig på Hangö

Hangö klockan 05.30. Soluppgång. Fri horisont och ännu en dag då Hamnen låter stundens ingivelse ta rodret i reportageserien ”Åländska och finska skärgårdar”. Det är med andra ord upplagt för en ny dag av minnesvärda intryck på en magisk plats.

Ett visst mått av tidspress gör dock att Svenska Sjös Per Nikolausson och Hamnens utsända reporter bara hinner med en snabbvisit innan den sista delsträckan till Helsingfors ska klaras av. En snabbvisit som dock ger mersmak.

Fler delar i Upptäcktsresan Finland:
1. Äventyrlig start på mäktiga Söderarm
2. Med foilande surfbräda över Ålands hav
3. Vi faller pladask för Kobba Klintar
4. Rödhamn där Ålands hav tar vid
5. Läskigt eller bara kul på Kökar?

Att Hangö är en alldeles speciell plats tar man inte miste på. Här finns allt av fri horisont, storslagna vyer, fantastisk natur och storslagen arkitektur som man kan önska sig. Men också en stämning och en service-nivå i i gästhamnen som långt ifrån alla färdmål i skärgården kan skryta med.

30 kilometer badstrand

Utmärkande för Hangö är också alla dess långgrunda stränder, alla charmiga på sitt sätt, som tillsammans sträcker sig inte mindre än tre landmil. Den som besöker Hangö under högsäsong ska också upptäcka att detta är ett party-ställe som håller ett makalöst tempo långt in på morgonkvisten. Inte minst i juli i samband med Hangöregattan som arrangeras varje år.

Med detta som bakgrund är det svårt att tänka sig tider då Hangö inte bara var en idyll. Hangö har en lång historia av krig. År 1714 drabbade den svenska flottan och den ryska flottan samman norr om Hangö. Sjöslaget är känt som Sjöslaget vid Hangö udd.

Krig och svenska fästningar

På slutet av 1700-talet byggde Sverige befästningsverk på såväl tre öar utanför Hangö som på fastlandet. För att förhindra att engelsmännen skulle kunna ta över fästningarna (Gustafsvärn och Gustaf Adolf) på öarna under Krimkriget sprängde ryssarna dem medvetet i augusti 1854. En av fästningsbyggnaderna som låg på fastlandet är museum i dag.

Idag en idyll men Hangö har en lång historia av krig. År 1714 drabbade den svenska flottan och den ryska flottan samman i Sjöslaget vid Hangö udd.

Så jädrans kul var det heller inte för finnarna på Hangö i på 1880-talet då denna plats blev en populär turistort bland ryska societeten. Under denna tid uppfördes en ortodox kyrka samt många av de vackra villorna med snickarglädje. Den ryska turistströmmen skulle sedan pågå ända tills Finland blev självständigt 1917.

Nästa Helsingfors!

För den som besöker Hangö finns det sålunda en hel del att se, uppleva och avnjuta. Men också att smälta – när man lämnar denna speciella plats bakom sig. Något som Hamnens utsända reportrar har fullt sjå med medan de sätter kursen mot slutmålet – Helsingfors.