Upptäcktsresan Finland – Rödhamn där Ålands hav tar vid

Del 4. Rödhamn, denna idyll bara en slapp dagsetapp från Mariehamn, måste bara besökas. För servicens, gästfrihetens och vyernas skull. Hamnens upptäcktsresa i Finlands- och Ålands skärgårdar fortsätter.

Den sista skyddade hamnen i skärgårdshavet innan man gav sig ut på det öppna Ålands hav. Bara en sådan sak. Men det finns många fler anledningar att besöka denna idyll där nära nog allt, utom vädret just i vårt fall, är skäl nog var för sig.

Fler delar i Upptäcktsresan Finland:
1. Äventyrlig start på mäktiga Söderarm
2. Med foilande surfbräda över Ålands hav
3. Vi faller pladask för Kobba Klintar
5. Läskigt eller bara kul på Kökar?
6. Idyll och blodiga krig på Hangö

Ta bara mixen mellan skyddad hamn och öppen horisont till exempel. Eller servicen där värdparet Anette och Cristian Gustavsson har gett sig blanka fanken på att varje enskild gäst ska känna sig sedd och välkommen. Eller som Anette säger i reportaget:

– Vi tycker om att vara vara vänliga och ge det där lilla extra. Det vi bakar i bageriet är hembakat och bakat med omtanke.

Inte alltid en idyll

Idylliskt så det förslår med andra ord och därför är det extra svårt att sätta sig in i tider då denna plats inte var lika munter. Rödhamn var många gånger   det sista som sjömän  såg av sina hemmatrakter innan långa och vådliga färder till havs tog vid. Speciellt illa gick det för ångfartyget Skiftet som gick på en tysk mina på Rödhamnsfjärden den 14 december 1916 på sin väg till Åbo. Av de 91 personer ombord överlevde endast 5.

Rödhamn som består av öarna Långö, Gloskär, Rödö och Ljungskär finns lämningar från förr. Bland annat ristningar i berget gjorda av sjöfarare som legat i hamn. Men också rester av ett sjöfararkapell och en krog med anor från från 1750.

På ett dimmigt Rödhamn välkomnas vi av Anette Gustavsson som har gjort till sin sak att varje gäst ska känna sig sedd och välkommen.

Ny lotsstuga

Lotsar stationerades på Långö under 1820-talet och fanns kvar här till 1928 då stationen drogs in. Den ursprungliga lotsstugan var i dåligt skick och brändes upp på 1980-talet, på samma grund restes en ny stuga efter ritning från 1903. En radiofyr fanns här 1937–1970, dess maskinhus har sedermera gjorts till museum.

Be för vackert väder

Uppmaningen till alla som besöker Rödhamn är dock att välja en annan väg in i gästhamnen och när ni ändå är igång – håll tummarna för lite bättre väder än vad Hamnens utsända reportrar (Hamnens Gustav Morin och Svenska Sjös Per Nikolausson) fick på sin lott.