Fastnet Race – svenska Matador slåss i toppen!

Elias Johansson Rimsby

Den hårda kampen i Fastnet Race fortsätter och i den absoluta toppen av den tuffa IRC 1-klassen kämpar en svensk besättning. Hamnen har pratat med navigatören Jimmy Hellberg. 

Hamnen har tidigare rapporterat om den första hårda natten i årets Fastnet Race och om den svenskflaggade klassikern – Sparkman & Stephens 63:an Refanut med Fredrik Wallenberg som skeppare.

En annan svensk som klarade den första hårda natten med glans var Elliot 44:an Matador som skeppas av Jonas Grandér. Med ombord finns också Jimmy Hellberg som ofta har figurerat med sin stora kunskap på Hamnen och som nu är navigatör.

Bättre än väntat

– Ärligt talat så är vi lite överraskade över hur bra det har gått hittills men det är klart, vi är en väl drillad besättning som har seglat mycket ihop genom åren, rapporterar Jonas Grandér från havet.

Fastnet Rock, klippön utanför Irlands kust, är ett legendariskt landmärke i kappseglingsvärlden. Foto: Jimmy Hellberg.

Jonas Grandér fortsätter:

– Vi klarade av det första hårda dygnet på ett mycket bra sätt och lyckades segla säkert men ändå pressa båten upp till 95 procent av dess kapacitet.

Vi får ytterligare kontakt direkt med navigatör Jimmy Hellberg precis innan rundningen av den mytomspynna Fastnet-fyren.

Hur var det egentligen första dygnet, det såg tufft ut?

– Många båtar var tvungna att bryta på grund av mastbrott, skörade segel eller andra skador. Det var inte kappsegling, utan ren överlevnad. Eller ren terror om man så vill uttrycka det. Vi såg som mest 38 knops motvind och det i kombination med stark medström skapar vidriga vågor. Bilden på Refanut är ganska talande, tycker jag. Det var svårt att sova, om man säger så.

Hur är det nu då?

– Riktigt kul. Vi är trötta men det är bra stämning ombord och det ser riktigt bra ut även om allt kan hända då det är många fronter som verkar komma att passera.

Kämpar om täten

Under resans gång har Jonas Grander med besättning pendlat mellan tätpositionerna i den tuffa IRC 1-klassen och ligger idag på onsdagsmorgonen på en fjärdeplats.

Detta med hopp om avancemang nu när vinden åter tilltar vid Scilly Isles och när man har hämtat sig efter “ett segelbyte under natten som inte var något att skriva hem om”.

Ingångsbild, foto: Jimmy Hellberg.

Ingang

Relaterade artiklar

Fastnet_Race_1979_inledning

Fastnet Race 1979 – frågor och svar om den stora katastrofen

Seglingens-mastare-2022

Hårda vindar på Marstrand när Seglingens Mästare avgjordes

Matador sailing

Tufft Middle Sea Race – framgång för svenska Matador

Matador Fastnet

Svenska Matador trea i Fastnet Race!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar