Floridas båtvärld i misär efter orkanen Ian

Floridas båtvärld i misär efter orkanen Ian

Gustav Morin

Batar-i-stormen-Ian Efter vindar på 70 m/s ligger fantastiska kustlinjen längs Florida, med sitt sprudlande båtliv, i ruiner.

Men det var inte vindarna utan snarare vattenmassorna som skapade den största ödeläggelsen. Många människor har omkommit, en tickande siffra på +40 florerar. Räddningsarbetet pågår fortfarande.

Vattenmassor på 1,5-2 meter ligger fortfarande kvar och stora delar av Florida har varken ström eller internetuppkoppling. Det är en stor utmaning att lokalisera folk som kan behöva assistans.

En av flera förstörda hamnar  som orkanen Ian lämnar efter sig i Fort Myers, Florida. 

Många Floridabor har tvingats uppleva orkaner flera gånger förr, men flera säger att det här var den absolut värsta hittills.

Hus sköljs ut i havet och båtar upp på land

Vattnet har tagit med sig hela hus ut i havet och båtar och skepp har knuffats långt upp på land. I vissa fall har väldigt stora båtar klämts in mellan husen.

Hamnen har tidigare besökt den båttäta regionen där bland Nor-Tech som drivs av två norrmän ligger. Varvet lär vara hårt drabbat. Via sin Facebooksida tackar de för allt stöd, och ber till större krafter att det ska gå väl för alla anställda som utsatts.

Räddningsuppdrag kunde inte genomföras

Innan orkanen slog till med full kraft kom det in många nödsamtal via, 911 men det fanns inget som räddningscentralerna kunde göra.

Från paradis till helvete. Många flydde. Andra stannade i sina hus. Här får vi träffa en man som valde att stanna ombord på sin båt som till slut sköljdes upp på land. 

När husen omkring sköljdes iväg tog Mike Staczek beslutet att stanna ombord på sin 50 ton tunga båt.
– Jag var glad att det blåste mot land så att vi hamnade på land och inte ute till havs.

Floridas guvernör Roy DeSantis har gjort ett uttalande att “Fort Myers är helt förstört” och president Joe Biden har klassat händelsen som en stor katastrof som kräver stor stöttning från staten.

Gustav Morin

Batar-i-stormen-Ian

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Ingunn drar in över skandinavien: 16-meters vågor i Norge

Ingunn drar in över Skandinavien – vågor på 16 meter!

Fraktfartyg-monstervågor

Så överlever fraktfartygen de värsta stormarna

Fartyg-storm

Video – tio kryssningsfartyg i skräckinjagande stormar

Stora_vagor

Spektakulärt – små båtar i svår kamp med jättelika vågor