General Motors miljardsatsar på elmotorer till båtar

Elias Johansson Rimsby

General Motors satsar på elsnurror ihop med Pure Watercraft.

General Motors storsatsar på elsnurror genom sitt nyvunna delägarskap i Pure Watercraft – ett privatägt bolag i Seattle med 55 anställda.

Det handlar om en investering på motsvarande 1,5 miljard kronor som räckte till 25 procent av aktierna i Pure Watercraft. Ett bolag som tillverkar elektriska utombordsmotorer och batterier för båtar, rapporterar CNBC.

Se också:
Stream Propulsion – så bra är den svenska elsnurran
Remigo – nytt grepp bland elsnurror!
Världens starkaste el-utombordare är nu norsk

Exakt hur samarbetet kommer att se ut är oklart. Klart är däremot att GM bland annat ska vara en leverantör av komponenter till Pure Watercraft samt en medutvecklare av nya produkter.

Bidrar med expertis

Vidare ska ska GM tillhandahålla ingenjörs-, design- och tillverkningsexpertis och vara en draghjälp i etableringen av nya fabriker.

Viktigt att elektrifiera båtar

Att general motors ger sig in i den redan snabbt växande marknaden av elmotorer spås inte bara ge utvecklingen en ordentlig knuff. Det signalerar också hur viktig man anser att elektrifieringen av båtlivet är.

Pure Watercrafts batteridrivna utombordare finns i dag med effekter på motsvarande 25–50 hk. Videon visar deras 50-hästare i full fräs. 

Pure Watercraft är som bekant en av många som försöker elektrifiera båtlivet. Förutom redan nämnda tillverkning av elektriska utombordsmotorer och batterier säljer man också färdiga elbåtar i olika former och storlekar.

General Motors satsar på elsnurror ihop med Pure Watercraft.

Relaterade artiklar

Mantaray_inledningsbild

Mantaray – foiling utan avancerad datateknik

Hwila_25_forskepp

Hwila 25 med eldrift – “den är otroligt tyst”

Strana-Arne

Stranas grundare – en båt för energilagring

Ted-Mannerfelt-batdesigner

Ted Mannerfelt: “det kommer finnas snabba båtar i framtiden”

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar