Grym slakt av 1 400 delfiner på Färöarna!

Elias Johansson

Först och främst – varning för starka bilder! På Färöarna är det en kontroversiell årlig tradition att jaga delfiner. I år noteras den största slakten någonsin med 1 428 dödade individer.

Det handlar om en gammal tradition som gick över styr mer än vanligt den 12 september i år. Enkelt förklarat går denna delfin- och valjakt ut på att man med båtar och vattenskotrar jagar in bytet på grunt vatten varpå man slaktar dem.

Enligt lagen ska detta utföras av licensierade jägare/fiskare som avlivar delfinerna så snabbt och skonsamt som möjligt. Men i år har lokalbefolkningen delat videor som bevisar att icke-licensierade jägare deltar i allra högsta grad.

Osedvanligt grymt

Det stannar inte där. Enligt uppgift ska dödandet i år ha gått till på ett särdeles grymt sätt. Ett sätt som såväl lokalbefolkningen som seriösa val- och delfinjägare har reagerat på. Bland annat ser vi hur många av delfinerna fortfarande lever och rör på sig efter att de ha kastats upp på land.

Här är ett sammandrag. Ett längre inslag finner du på Youtube.

Lokalbefolkningen polisanmäler

Bilderna visar också att många av delfinerna har hackats av propellrar vilket förstås leder till en smärtsam och långsam död. Enligt lokalbefolkningen har jakten anmälts till den färöiska polisen.

Normalt delas kött från jakter som denna mellan deltagarna och resten bland lokalbefolkningen i det aktuella distriktet. Den här gången finns det dock mer delfinkött än vad man kan hantera varför man också bjuder ut det till andra distrikt. Detta i hopp om att man ska slippa dumpa köttet.

En av de största aktivisterna mot delfin-slakten är organisationen Sea Shepherd som kämpat mot delfin-dödandet sedan tidigt 80-tal. Den grymma jakten har nu kommit att få internationell spridning och skandal-status.

Fortsättning följer. Se också när Hamnen själva besökte och gjorde reportage på Färöarna.

Foto: Sea Shepherd

DelfinIngang

Relaterade artiklar

Tralgränsen flyttar till 12 sjömil.

Trålgränsen flyttas – glädjande besked för sportfisket

210902 - Jakt 12 7

Jakt 12 – första intrycken från testen

Uppblåsbar fiskeflotte – för familjen?

Outdoor Boys – stora äventyr med liten budget

Norwegian solo sailor Erik Aanderaa

Stormig ensamsegling till Island

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar