Hemmabyggare gjuter sin egen blyköl på 4 500 kilo

Hemmabyggare gjuter sin egen blyköl på 4 500 kilo

Elias Johansson Rimsby

Gjuta_blykol Bygget av träbåten Arabella fortsätter att fängsla en stor publik och vi är framme vid ett särdeles spektakulärt moment. Det är dags att gjuta kölen.

Två nära vänner. Båda noviser när det gäller segling och båtbygge. Men vad de har så är det ett jädrans driv som har tagit dem långt mot det slutgiltiga målet. Målet att bli klara med bygget och att äntligen kunna sätta segel med sin gaffelriggade 38-fotare.

Många följde gjutningen

Som Hamnen tidigare har rapporterat så har det varit en makalös resa från det att de första träden fälldes fram till idag. Föga anade Steve och Alix, som vid byggstarten var noviser, att projektet med tiden skulle växa till ett heltidsjobb för en handfull väl utvalda medarbetare. Mycket tack vare avsnittet som handlade om gjutningen av kölen som skulle få en enorm spridning.

Segling runt jorden

Det som växer fram i under presenningen i Granby, Massachusetts, USA är alltså en 38 fots gaffelriggad 38-fots träbåt. En båt som prepareras för seglatser och långa vistelser till havs runt hela jorden. Men denna story handlar lika mycket om kamratskap, om konsten att passa på när tillfälle ges och om att välja sin väg i livet med omsorg. Allt väl dokumenterat på Youtube-kanalen Acorn To Arabella.

Ett kritiskt moment. Bly förångas vid 593 grader vilket inte är så speciellt långt från dess smältpunkt på 328 grader. Därtill är ångorna mycket giftiga.

Se det fängslande avsnittet när man gjuter en köl på hela 4 500 kilo!

 

Elias Johansson Rimsby

Gjuta_blykol

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Hemmabyggd-svavare

Hemmameck – konsten att bygga sin egen fungerande svävare

SVT-MICKESBAT-2023-E00-7ee4jpg

TV-serien Mickes båt – “bland det läskigaste jag gjort”

Bargning-strandvagen-trabat-forlist-centrala-stockholm1

Träbåt förlist på Stockholms flådigaste gata – se bärgningen i bilder

Modellbåt-drönarmotorer-hemmabygge

Kreativt hemmabygge – modellbåt med 10 stycken drönarmotorer