Hemmabyggd Riva klar för sjösättning!

Elias Johansson

Minns ni honom, Bengt Johansson som skulle bygga en egen Riva Aquarama hemma i garaget? Ett övermäktigt, för att inte säga omöjligt, projekt enligt en del. Nu är hon sjösatt!

Bengt Johansson påbörjade sitt minst sagt omfattande projekt redan vintern 2015/16. Ett projekt som lät tillräckligt tokigt för att Hamnen.se skulle följa det – bygget av en egen Riva Aquarama.

Till en början oroade han sig mest för hur han skulle orka att hålla motivationen uppe med båtsnickerier i 10-15 timmar varje helg samt ett par timmar på vardagskvällarna.

Jobbigare än väntat

Hamnen ringde upp honom 3,5 år efter byggstarten och fick besked. Vid det laget var utsidan på båten visserligen klar men det hade inneburit betydligt mer jobb än vad Bengt trodde.

Bengt Johansson för knappt 4 000 arbetstimmar sedan.

Men planen var fortfarande att få till så väl sjösättning som en första provkörning redan till våren 2020. Något som en handfull ”vavarejasa-sägare” framhöll var omöjligt.

Se också:
Riva special – båten, myten och legenden!

– Men besserwissrarna runt omkring har ändå hållit låg profil under resans gång. Tvärt om hart jag mest fått glada tillrop, säger Bengt.

Ur Bengt Johanssons Facebook-sida: Denna dag har jag drömt om. Allt fungerade perfekt. Det hade inte kunnat bli en bättre testtur.

Nu, efter totalt 4 000 arbetstimmar har han hunnit med sjösättning och två provkörningar med sin sagolikt vackra Riva Aquarama.

Eller som hans senaste uppdatering på Facebook lyder:

– Denna dag har jag drömt om. Allt fungerade perfekt. Det hade inte kunnat bli en bättre testtur. Beter sig kanon i vattnet, motorn går så mjukt och fint…

Känslan under den första provturen?
– Det var saligt, mäktigt och befriande bekymmerslöst på en och samma gång, säger Bengt och fortsätter:

– Jag är visserligen seglare och inte så van vid motorbåtar men tycker att den har sådan kraft när man drar på.Jag var uppe i 38 knop och då finns det bra mycket mer att ge. Men det är inte så viktigt. Bäst är det gångläget i 27-28 knop då man ligger lätt på ytan och kan prata i normal samtalston.

Hur orkade du i mål?
– Jag bestämde mig efter ett tag att bara bygga då det kändes roligt. Vissa dagar kunde det bli till midnatt och mer än så. Andra dagar prioriterade jag fjärrkontrollen och TV:n högre än båtbygget.

Bygg bara när det är roligt. Det är Bengt Johanssons tips för att orka hela vägen in i mål.

Inga bakslag eter sjösättningen?
– Jo faktiskt. Jag glömde att tvätta ur tanken innan jag fyllde på bränsle så gången blev väldigt oren i början. Inte minst på tomgång. Men det är åtgärdat nu, säger Bengt.

Och så döpte du båten till Lisa?
– Ja, det är efter min fästmö som gick bort i cancer 1996.

Får du inte abstinens nu när du inte båten pockar på all din uppmärksamhet där ute i garaget?

– Nja, nej – inte ännu i alla fall. Just nu är jag bara glad över att jag har henne i sjön, men vi får se hur det blir.

Planer för sommaren?
– Ja, jag ska bara finåka, njuta och kanske delta i en och annan båtträff.

Och då säger du till så att Hamnen får se Lisa i verkligheten.
– Jajamen!

RivaIngang

Relaterade artiklar

Home made steelboat

Hemmabyggd segelbåt i stål – från ax till limpa

KawasakiIngang

Förvandling – skrot blir sportbåt!

Riva Aquarama

Classic Poker Run – med gräddan av Sveriges klassiker!

SvavareTraIngangX

Hemmabygge – amfibiebåt helt i trä!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar