Pelle Pettersons ikoniska ”Sverige” tillbaka på hemmavatten

Pelle Pettersons ikoniska ”Sverige” tillbaka på hemmavatten

Alfred Ahlberg

Americas-Cup-baten-tillbaka-i-Svenska-vatten
Efter över 40 år på vift är ”Sverige” tillbaka i Sverige. Nu ska hon rustas upp och kappseglas av den norska seglingsprofilen Martin Kamperhaug.

En historisk kappseglingsbåt är tillbaka på sina hemmavatten. Den norska seglaren och varvsägaren Martin Kamperhaug har köpt den svenska America’s Cup utmanaren ”Sverige”. Nu ska den renoveras och kappseglas.

Den som vill se ett stycke historia kan snart ta sig till Strömstad. Där ska nämligen den svenska utmanaren från Americas Cup 1977 få ny hemmahamn. Den klassiska båten i modern tappning signerad, och skeppad av ingen mindre än Pelle Pettersson själv. Även om satsningen 1977 inte tog sig längre än kvalomgången är Sverige verkligen en båt som vrider nackar och får hakor att tappas.

Båten är nu i den norske seglare, båtentusiasten och varvsägaren Martin Kamperhaugs ägo. Detta efter att han köpt den från en tysk finansman som ägt den under de senaste åren. Att det är just Kamperhaug som förvärvat båten bådar också gott då hans varv har specialiserat sig på att renovera äldre båtar. Enligt Strömstads Tidning som pratat med norrmannen kommer Sverige återigen att kläs med blågula snobbränder och texten “Sverige”.

– Jag köpte båten för att hon är oerhört vacker och ett historiskt föremål från en stor seglingsepok. Mitt intresse i livet är att renovera gamla segelbåtar och jag har alltid velat ha en 12 meters R-yacht och få återställa den i sitt ursprungliga skick säger Martin Kamperhaug till den norska båttidningen Seilmagasinet.

Förhoppningen är att Sverige ska kunna delta på Kostervalsen redan den 27 maj.

Kan kappseglas inom kort

Över 40 år har kommit och gått sedan tävlingarna i Newport. Sannolikt har den gamla 12:an kappseglats sedan dess men nu ska hon återigen få liv. När renoveringen är färdigställd kommer Sverige att bli en riktig ögonfångare vid Strömstads Segelsällskaps klubbhus och få en bryggplats nära intill.

– Det känns väldigt kul och inspirerande att ”Sverige” kommer till Strömstad och särskilt roligt blir det om hon kommer till start i Kostervalsen. Det blir en fantastisk möjlighet för alla att få se henne för segel på nära håll, säger Jörgen Axelsson, ordförande i Strömstads segelsällskap, till Strömstads Tidning.

Förhoppningen är att åskådare och tävlande i Kostervalsen ska få möjlighet att se Sverige på startlinjen när regattan går av stapeln den 27 maj. Inför detta ska Pelle Pettersson, konstruktören och skepparen själv, ha sagt sig vilja komma till Strömstad för att få återse sin utmanarbåt.

Martin Kamperhaug har under många år besökt norra Bohuslän för att delta i kappseglingar. Att därför låta Sverige ha sin hemmahamn i Strömstad känns naturligt.

– Det är ju i Sverige som båten hör hemma, och det ska bli roligt att delta i kappseglingar så småningom, säger Martin Kamperhaug.

Alfred Ahlberg

Americas-Cup-baten-tillbaka-i-Svenska-vatten

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Pelle Pettersons ikoniska ”Sverige” tillbaka på hemmavatten”

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Allsvenskan_segling

Allsvenskan – upplagt för tufft sjöslag nu i helgen

stadshuset-kappsegling

Båtfest på Riddarfjärden när stadshuset firar 100 år

11th-hour-racing-vinst-newport-the-ocean-race

Hemmaseger för 11th Hour Racing – spännande etapp väntar

GUYOT-Team-Europe-mastbrott-the-ocean-race

Ännu ett mastbrott i The Ocean Race – etappens andra