Ineffektivt bidrag för skrotning av utombordare

Elias Johansson Rimsby

Bidrag_skrotning_utombordare LOVA-bidraget för skrotning av gamla miljövidriga tvåtakts utombordare har visat sig vara utomordentligt ineffektivt då det bara lockade till 21 skrotade snurror under hela 2020.

Lämna in din gamla miljövidriga tvåtakts utombordare och få ett par tusenlappar för besväret. Allt för att den inte att bli ett ännu större miljöproblem än den redan har varit.

Se också:
Transportstyrelsen uppmanar – byt era motorer!

Det är så man önskade att LOVA-bidraget (Lokala åtgärder för bättre havs- och vattenmiljö) skulle fungera. Men så enkelt är det inte.

Inte för privatpersoner

LOVA-bidraget slussas från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, till landets Länsstyrelser dit organisationer, klubbar och föreningar i sin tur kan ansöka. Något som alltså kräver en båtklubb har miljöfrågor högt på dagordningen.

Blott 21 snurror

Som om inte det vore nog hamnar “skrotning av tvåtakts utombordare med förgasare” inte alltid så högt på prioriteringslistorna hos landets länsstyrelser. Förra året fördelades 219 miljoner kronor ut till länen varav en försvinnande liten del gick till skrotning av tvåtaktare.

Betydligt bättre gick det gällande “strukturkalkning av mark, anläggning av tvåstegsdiken samt fastläggning och reducering av fosfor” för att nämna en del.

Inte plättlätt

– Det bästa hade som sagt varit om man helt enkelt fick en slant för att lämna in sin gamla tvåtaktare. Så är dock inte LOVA-bidraget är utformat, säger Fredrik Lindgren på Havs- och vattenmyndigheten.

Cristina Hallström på samma myndighet fyller i:

Täcker bara kostnaden

– Bidraget bygger alltså på ett initiativ från båtklubben som ska vända sig till länstyrelsen. För att undvika missförstånd kanske kan man kalla detta “ersättning för kostnader i samband med skrotning”.

– Uppmaningen till klubbar och organisationer är att vända sig till sin Länsstyrelse för mer information om vad som gäller, avslutar hon.

Bidrag_skrotning_utombordare

Relaterade artiklar

Havstulpan_batbotten

Tulpanvarning i Skåne, Blekinge, Kalmar och Östergötland

Vass_blir_djurforder

Vass testas som kompletterande djurfoder

Nya_krafttag_for_havsmiljon

Sverige tar krafttag för att förbättra havsmiljön

DronareIngang

Drönare bekämpar miljöbrott i Gibraltar sund

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Ineffektivt bidrag för skrotning av utombordare”

  1. Myndigheter är experter på att organisera så att det inte fungerar.
    Enklast vore att få ett kvitto från återvinningen när jag slängt snurran i skrotkontainern. Kopia till Lst för utbetalning legitimerad ägare.
    Klart!

    Svara

Lämna en kommentar