Ineffektivt bidrag för skrotning av utombordare

Elias Johansson

LOVA-bidraget för skrotning av gamla miljövidriga tvåtakts utombordare är en hedervärd tanke men ack så ineffektiv då det bara lockade till 21 skrotade snurror under hela förra året.

Lämna in din gamla miljövidriga tvåtakts utombordare och få ett par tusenlappar för besväret. Allt för att den inte att bli ett ännu större miljöproblem än den redan har varit.

Se också:
Transportstyrelsen uppmanar – byt era motorer!

Det är så man önskade att LOVA-bidraget (Lokala åtgärder för bättre havs- och vattenmiljö) skulle fungera. Men så enkelt är det inte.

Inte för privatpersoner

LOVA-bidraget slussas från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, till landets Länsstyrelser dit organisationer, klubbar och föreningar i sin tur kan ansöka om en det. Något som alltså kräver en båtklubb har miljöfrågor högt på dagordningen.

Blott 21 snurror

Som om inte det vore nog hamnar “skrotning av tvåtakts utombordare med förgasare” inte alltid så högt på prioriteringslistorna hos landets länsstyrelser. Förra året fördelades 219 miljoner kronor ut till länen varav en försvinnande liten del gick till skrotning av tvåtaktare.

Betydligt bättre gick det gällande “strukturkalkning av mark, anläggning av tvåstegsdiken samt fastläggning och reducering av fosfor” för att nämna en del.

Inte plättlätt

– Det bästa hade som sagt varit om man helt enkelt fick en slant för att lämna in sin gamla tvåtaktare men det är inte så som LOVA-bidraget är utformat, säger Fredrik Lindgren på Havs- och vattenmyndigheten.

Cristina Hallström på samma myndighet fyller i:

Täcker bara kostnaden

– Bidraget bygger alltså på ett initiativ från båtklubben som ska vända sig till länstyrelsen. För att undvika missförstånd kanske man skulle kalla detta ersättning för kostnader i samband med skrotning av sin gamla motor hellre än bara bidrag som en liten extra uppmuntran för skrotning av densamma.

– Uppmaningen till klubbar och organisationer är att vända sig till sin Länsstyrelse för mer information om vad som gäller, avslutar hon.

TvataktIngang

Relaterade artiklar

DronareIngang

Drönare bekämpar miljöbrott i Gibraltar sund

TulpanIngang

Havstulpanerna kommer!

TomToanRattIngang

Stor frustration vid tömnings-stationerna

MiljokrisIngang

Miljökris – hopplöst läge i Lim-floden

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar