Jakt 12 – ny svensk supersnål cruiser

Jakt 12 – ny svensk supersnål cruiser

Gustav Morin

Nu börjar bygget av vad vi på Hamnen.se tror är framtidens semesterbåt. En 40-fotare som bara ska dra cirka 0,5 liter per sjömil och kan bli en perfekt plattform för eldrift.

Bli medlem i Hamnen Plus, se testen av Jakt 12 samt få tillgång till Hamnens arkiv av testade båtar!

Den som tröttnat på att plöja undan vatten och dra upp stora svall, betala enorma summor för bränsle och därmed också klassas som en miljöbov – se hit!

För här är en båt som sticker ut från mängden och som är en direkt kontrast till alla ineffektiva och tunga ruffade motorbåtar som plöjer runt i våra skärgårdar och varken trivs i långsam eller hög fart – och är rakt av usla i farter i mellanregistret på 8-18 knop.

Jakt 12 har tagits fram med stort fokus på effektivitet och den ska ha ett perfekt gångläge där traditionella planande båtar är som sämst. Den ska kunna frakta och bekvämt husera en familj om fyra men klara sig med en liten motor – utan att farten ska vara olidligt låg.

Hur går det ihop?
– Vi har inspirerats av marknadens mest effektiva planande segelbåtsskrov och utvecklat en motorbåt efter det, säger Jimmy Hellberg som inte bara är en framgångsrik och erfaren kappseglare utan också en ivrig designer. Han har fått uppdraget att laborera fram skrovet och designa Jakt 12.

Skrovet är väldigt lättdrivet men inte särskilt viktkänsligt och därför perfekt för eldrift.

Jimmy Hellberg, designer.

– Allt handlar om att uppnå ett effektivt gångläge och efter mycket huvudbry och testande med en halvskalemodell har vi nu nått fram till en båttyp som vi tillsvidare, i jakt på ett hittills obefintligt svenskt ord, kallar för en “skimmer”. Det betyder att båten ligger lätt på vattenytan med bibehållet gångläge oavsett fart, istället för att behöva ta sig över en planingströskel som ett konventionellt planande skrov.

– Jag vågar påstå att undervattenskroppen är unik. Det ger minimal vågbildning, mycket lågt effektbehov samt helt jämn effektbehovsökning med ökande fart. Skrovformen är också väldigt förlåtande för övervikt, vilket tillsammans med ovanstående egenskaper gör den lämplig för till exempel eldrift eller hybriddrift.

Skrovet är långt och relativt smalt. Till skillnad från många andra “snåla” båtar så ska man ha lyckats med konststycket att hindra aktern från att gräva ner sig i högre farter och det är hemligheten bakom de fantastiskt låga förbrukningssiffrorna.

Initiativtagaren till projektet heter Kalle Kjerstadius som också han är en erfaren kappseglare men som utöver seglingen vill ha ett enkelt sätt att färdas genom skärgården med sin familj och därtill kunna ge sig ut på rejäla långturer längs nordens kuster.

Jakt 12 drar otroligt lite bränsle i förhållande till sin storlek.

 

– Tanken är att kunna köra relativt snabbt över öppna fjärdar och sen glida ljudlöst i skärgården. Drömmen är att båten framöver ska bli eldriven eller åtminstone ha en hybrid-drivlina men när vi sjösätter i sommar så kommer båten vara rustad med en snål diesel.

Segla med kite

Med ett så pass lättdrivet skrov – med generna från segling – så borde man under längre etapper kunna slå av motorn och istället segla med en kite under havsetapper till Gotland, till exempel.  Ungefär som man gör med Kite tender som Hamnen.se tidigare fått förmånen att testa.

Men det är mest en reflektion och ett drömscenario för oss på Hamnen.se. Åter till motordriften:

Med en motoreffekt på 80 hk så beräknas marschfarten över fjärdarna bli 15 knop och toppfarten 20 knop.

Skrovet effektivt även i 30 knop

– Det går att välja en större motor. Skrovet går riktigt bra i farter upp till 30 knop – och även då väldigt snålt i jämförelse med lika stora planande båtar, säger Kalle Kjerstadius.

Om man väljer eldrift och då räknar med en motor på 50 kW och ett batteri på 40 kWh (BMW i3/Torqeedo) så blir toppfarten också 20 knop. Räckvidden i den farten landar på 15 sjömil. Men mer intressant är att man kommer 40 sjömil i 10 knop och i lägre farter kan räckvidden bli hela 100 sjömil – inte illa för en bobar 40-fotare!

Räckvidden med batteri från en BMW i3 blir upp till 100 sjömil.

 

För att hålla nere förbrukningen räcker det inte bara med ett effektivt skrov. Precis som på alla andra fordon så är det också viktigt att bygga så lätt som möjligt. Jakt 12 tillverkas därför med vakuuminjicerad kolfiber och inredningen ska vara funktionell men sparsmakad.

Kolfiberbygge för att hålla nere vikten

Vaxholm Komposit har vunnit uppdraget och står i startgroparna för att dra igång bygget. De har nyligen slutfört bygget av Shogun 50 tillsammans med Rosättra-varvet och därtill levererat lättviktsbyggen till el-båtstillverkaren Candela. De har med andra ord specialiserat sig på kolfiberbyggen och för Jakt 12 kommer flerskrovskonstruktören och båtbyggaren Stefan Törnblom stå för planeringen av bygget, för hållfasthetsberäkningar och för design av bland annat inredningen.

Konceptet påminner mycket om Loxo 32 som Hamnen.se testat och lovordat. Men ritningarna på Jakt 12 kom långt innan Loxons lansering.

Stefan Törnblom har gjort sig känd för att vara en mästare i att hålla nere vikten i sina byggen och han har bland annat byggt B&R 38 Pac-Man – en fullt inredd kölbåt på 38 fot som väger in på 2 950 kg och som vunnit många kappseglingar senaste åren med skeppare Jimmy Hellberg. Stefans senaste bygge är trimaranen T30, som Hamnen.se testade för ett par år sedan.

80 hk ger hög fart

Flera olika motoralternativ övervägs men det som troligen landar i den första versionen av Jakt 12 är en motor på omkring 80 hk. Då kan den direkt jämföras med Loxo 32 som drar 0,5 liter per sjömil i 12 knop. Gänget bakom Jakt 12 vill inte gå ut med några exakta bränslesiffror men allt tyder på att förbrukningen kommer att matcha eller bli lägre än Loxons – vilket är imponerande med tanke på att Jakten är en markant större båt.

Gustav Morin

Jakt 12 puff

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Rendering-av-Viggo-C11-Cruiser

Nya C11 Cruiser – Viggos djärvaste grepp hittills

jakt12-Karl

Jakt 12 – bäddar för ett eldrivet familjebåtliv

Jakt_12_eldriven_motorbat

Nytt kraftfullt batteri fördubblar räckvidden

Jimmy_Hellberg_intervju

Jakt 12 – Sveriges mest effektiva familjemotorbåt?