Tv-programmet Stugdrömmar tar sig an att renovera utsatt fyr

Elias Johansson Rimsby

Johnnie_Krigstrom_renovering_svangen
Gotlänningen som renoverat och målat om otaliga byggnader i tv ska nu ge sig i kast med en utsatt fyr.

Att renovera en gammal fyr, eller snarare ett fyrvaktarhus, är en sak. Att renovera detsamma med finess är en annan. Det vet Johnnie Krigström som är aktuell i byggprogrammet “Stugdrömmar” i Kanal 5.

Slitna stugor på utsatta platser. Det är temat i den nya byggprogrammet “Stugdrömmar” där Johnnie Krigström, Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Gustav Ovland renoverar allt från små fiskestugor till fyrvaktarbostäder.

Se också:
Johnnie Krigström guidar oss hemma på Gotland

Gemensamt för dem är att de inte är helt enkla att ta sig till. De har också varit hårt ansatta av väder och vind. Som i fallet med fyrhuset på ön Svangen i Bohusläns yttersta havsband till exempel (avsnitt 3).

134 år gammalt hus

Huset har stått på ön Svangen sedan 1889 och slitits hårt i västkuststormarna. Familjen som sedan 50-talet äger huset har skött om det men behöver hjälp med att rusta husets norra vägg.

Det gamla fyrhuset har stått pall för väder och vind på ön Svangen ända sedan 1889.

– Det var ju inte tänkt som bostad från början och man kan säga att naturen hade kopplat sitt grepp om hela byggnaden. Det blev en riktig utmaning, inte minst när det gäller logistiken, men det gick till slut, säger Johnnie Krigström.

Vad är viktigt att tänka på när man renoverar?

– Jag tycker att man ska försöka se värdet i det man redan har. Det kan vara allt från gamla prylar som man har på vinden eller i uthuset som kan komma till pass. I det här fallet hittade vi till exempel skiffer som vi klädde den öppna spisen med. Det blev verkligen ett lyft.

Johnnie Krigström och hans gäng besöker och renoverar tolv slitna stugor på utsatta platser i byggprogrammet “Stugdrömmar”.

Är vi dåliga på att ta till vara på det vi har när vi renoverar?

– Det finns en slags rivningskultur och ofta tycker jag att vi river och köper nytt alldeles i onödan. Egentligen behöver man bara se sig omkring innan man till exempel köper hem svindyr och dålig och spröd sten från Italien. Den bästa stenen är som bekant den svenska graniten.

Och detta sätt att tänka är förstås genomgående i “Stugdrömmar”?

– Ja, och det är något jag gärna skickar med till alla som ska renovera sina sommarstugor ute i skärgårdarna. Det gäller att anpassa sättet man renoverar huset på och försöka se vilka skatter man har i närheten. På så sätt behåller man också själen i huset, avslutar Johnnie Krigström.

Johnnie_Krigstrom_renovering_svangen

Relaterade artiklar

Bobby Cyrus hittade en Sk30

Sk30:an Jolly – renoverad och räddad från brasan

Rekordbåt-rekordfarter-trimaran-bärplan-världsrekord

Den brokiga berättelsen om rekordbåten l’Hydroptere

Rekordbåt-rekordfarter-trimaran-bärplan-världsrekord

Världens snabbaste segelbåt såld för 90 000 kronor

Hydrokopter_inledningsbild

Fräck finsk hydrokopter såld på auktion för 68 000 kronor

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar