Fyra Nato-fartyg på plats i Stockholm – övat med svensk ubåt

Fyra Örlogsfartyg från Kanada, Holland och Tyskland har under fredagen anlänt Frihamnen i Stockholm. Styrkan har övat med svenska Försvarsmakten. 

Nato-fartyg-i-Stockholm

Hamnen har tidigare rapporterat om när ett amerikanskt Nato-fartyg anlände Frihamnen. Nu är det dags igen och den här gången är det alltså hela fyra fartyg som är på plats. Enligt dn.se deltar även ett franskt fartyg i övningarna men det har inte gått in i hamn.

Här kan vi se att de fyra fartygen på plats i Frihamnen, Stockholm, och att de är tydligt märkta med Nato.

De fyra stora fartygen från Nato ligger just nu bara ett par hundra meter från Hamnens kontor och de syns på MarineTraffic. Enligt ett ögonvittne anlände de under fredag förmiddag.

Se också:
Svenska Marinen firar 500 år med ny dokumentärserie
Ryska flottans flaggskepp sänkt i Svarta havet

Hamnen har försökt nå flera kommunikationsansvariga hos Försvarsmakten och Marinen utan framgång. Till DN säger Marinens kommunikationschef Rebecca Landberg att fartygen är planerade att stanna till på måndag.

Övat med svensk ubåt

Tillsammans med svenska försvaret och specifikt en svensk ubåt har man på väg in mot Stockholm övat luftförsvar och ubåtsjakt.

Efter Stockholmsbesöket kommer nämnda fartyg att delta i ytterligare en övning tillsammans med Sverige. Den här gången tillsammans med HMS Carlskrona med målet att upprätta en lägesbild av vad som sker i Östersjöområdet.

Nato-fartyg från fyra länder

Styrkan består av två stora och två mindre fartyg. Det ledande fartyget är holländska fregatten De Zeven Provincien. Därefter kommer Erfurt och Halifax, fregatter från Tyskland respektive Kanada. Och till sist det tyska underhållsfartyget Spessart. Fartyget som inte kommit in i hamn, utan som fortfarande opererar på Östersjön, är den franska fregatten Latouche-Tréville.

Stärker samverkansförmåga

I ett pressmeddelande från Nato säger Ad van de Sande, kommendör vid holländska flottan, att han uppskattar övningarna som regelbundet genomförs tillsammans med svenska flottan.

– Det ger värdefulla möjligheter att arbeta tillsammans och det utvecklar vår samverkansförmåga.

Foto: Wikipedia.