Köpfeber på begagnade båtar – dags att sälja nu!

Anders Nilsson

Har du funderingar på att sälja båten, sluta fundera. Sälj!

Prisökningarna som drog igång redan förra året fortsätter med oförminskad kraft. Mest för motorbåtar men även för segelbåtar, det visar ny statistik från Blocket.

Handeln med nya båtar är pressad från två håll, ett ökat intresse för livet på sjön och leveransproblem på delar och motorer begränsar utbudet, vilket sätter extra fart på begagnatmarknaden.

Ökning med 26 procent

I april i år ökade medianpriset på begagnade motorbåtar på Blocket med 26 procent, jämfört med april 2020. Från 54 000 kr till 68 000. För segelbåtar var ökningen 25 procent från 40 000 kr till 50 000 kr.

Omsättningen skenar

Det är inte bara priserna som skenar. Även omsättningshastigheten ökar, enligt aprilstatistiken. Under åren 2017–2019 såldes 24–29 procent av de utannonserade motorbåtarna inom en vecka. Förra året såldes 44 procent, nästan varannan båt, inom en vecka.

Såld första veckan

I april i år såldes 71 procent av motorbåtarna redan första veckan, var tredje båt!

Ökning även för segelbåtar

Segelbåtar har varit en trögare marknad under många år. April 2017–2019 såldes max en av fem segelbåtar första annonsveckan. Det ökade till en av tre båtar (35%) 2021. I april i år såldes mer än varannan båt (57%) första veckan.

Det är naturligtvis glädjande för säljaren, men för köparna blir båtköpet en utmaning, det gäller att slå till och då kan det gå för snabbt.

Blocket har följande tips för dig som vill köpa båt:

  • Försäkra dig om att säljaren verkligen äger båten – be att få se kvitton, försäkringshandlingar och servicehistorik. Identifiera säljaren, notera ID i kvittot.

  • Om du inte känner att du själv har stenkoll: Lägg några tusenlappar på att anlita någon som kan besiktiga båten och kontrollera motor och skrov och att det är i uttalat skick. Om du inte är kunnig själv så kan det vara värdefullt att ta hjälp att kolla väsentliga delar i motorn för att slippa eventuella stora och tråkiga utgifter senare.

  • Upprätta ett köpeavtal. Be att få se säljarens ID och anteckna personnummer. Genom att använda Blockets digitala köpekontrakt verifierar sig båda parter med mobilt BankID.

  • Kontrollera att båten inte är belånad vilket kan framgå på originalkvittot.

  • Använd en säker betalmetod såsom Blocketbetalning eller Swish. Det är säkert och spårbart med verifiering med BankID – och du får kvitto direkt till din mejl.

  • Om du köper en båt utan att till exempel kontrollera ägarbevis såsom kvitton och försäkringshandlingar riskerar du själv att bli brottsmisstänkt om den skulle visa sig vara stulen. Därför är det viktigt att du kan visa upp dokument som styrker att du har försökt kontrollera köpet, genom att till exempel be om säljarens ID-handling och få en kopia på tidigare ägarbevis.

Snipan

Relaterade artiklar

BlocketRekord

Rekordstort köpsug efter båt!

Tre familjer, tre motorbåtar och ett mål.

Ökat båtintresse här för att stanna – tror svenskarna

Flipper 700 fix

Inspiration för båtrenovering – gammal Flipper 700 blir som ny!

blocket

Sveriges billigaste båtar just nu

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar