Köpläge – Frälsningsarmén säljer Kurön i Mälaren

Köpläge – Frälsningsarmén säljer Kurön i Mälaren

Elias Johansson Rimsby

Kuron_Fralsningsarmen_Malaren Nu är det hög tid att hala fram plånboken om du vill ha en stor, egen och ganska mystisk ö i Mälaren strax intill Birka. Efter över hundra års ägande säljer Frälsningsarmén Kurön.

Med försäljningen går en 110 årig epok i graven. Det är till Frälsningsarmén på Kurön, eller “Hoppets ö” som den också kallas, som folk från hela landet har kommit för behandling av olika typer av missbruk ända sedan 1912.

Går inte ihop

– Anledningen är för att vi inte har råd att ha kvar det. Pengarna vi får in täcker inte kostnaderna som det innebär att driva Kurön, säger Eva Gustin, informationsansvarig på Frälsningsarmén, till Mälaröarnas nyheter.

Eget rederi

Även om kommunerna som har klienter på behandling köper tjänsten har organisationen stora omkostnader, exemplevis den båttrafik de måste bedriva till och från ön på grund av läget.

Flertalet fastigheter ingår

Med försäljningen, som också inkluderar ett rikt bestånd av fastigheter, försvinner 63 vårdplatser på behandlingshemmet som alltså har varit ämnade för folk med missbruksproblem.

Unik försäljning

– Att sälja Kurön med sitt behandlingshem är helt unikt, säger Sissel Andersson ansvarig projektledare på Svefa till Svenska Dagbladet.

Fakta:
* Kurön har en lång historia bakom sig och arkeologer har hittat tecken på att det har varit boplats för människor i 3 000 år tillbaka.
* Ön ägdes länge av staten, men har även varit privatägd.
* Historiskt har jordbruk varit en vanlig syssla på ön och det pågick fram till 1906. Då sålde den sista bonden ön som då köptes av tre familjer som byggde sommarnöjen där.
* 1911 köpte Frälsningsarmén ön för 55 000 kronor.
Källa: Frälsningsarmén

Foto: Svefa

Elias Johansson Rimsby

Kuron_Fralsningsarmen_Malaren

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

sopranos

Båten från kultserien till salu: ”Ett stycke TV-historia”

Hus_Baggenstaket_inledning

33 miljoner – ikoniska villan vid Baggensstäket är till salu

Wallenbergs_Minandra

Wallenbergs fantastiska klassiker till salu!

Shenandoah_of_Sark

Shenandoah of Sark – en seglande klassiker i hårdaste stål