Båtbyggare tar värvning för att försvara Ukraina

Elias Johansson Rimsby

Brig-boatbuilder Kriget slår hårt mot den svenska båtimporten från Ukraina. En av Sveriges mest sålda båtar tar mest stryk.

Invasionen av Ukraina har skapat en oviss framtid för de svenska återföräljarna av ukrainska båtar. Inte minst för Järnbröderna AB som importerar RIB:ar av märket Brig – en verklig storsäljare.

Men även Axopar ska ha tagit en del stryk då en stor del av arbetsstyrkan kommer från Ukraina. De har nu valt att lägga ner båtbyggandet för att ta åka hem och försvara sitt land.

Stor oro

– Vi fick vår sista leverans för någon vecka sedan och nu räknar vi inte med några fler i år. Det är förstås tråkigt men störst är oron för våra affärspartners i Kharkiv som vi känner på flera plan. Inte minst som hårt arbetande och mycket rediga människor, säger Henrik Peterson.

Han fortsätter:

– Nu kan vi bara avvakta situationen och hoppas på det bästa. Vi har varit tydliga med att vi är glada om vi kan vara till hjälp oavsett vad det kan tänkas gälla.

Ständigt beredda

Ted Berggren som importerar UMS aluminiumbåtar från Kiev befinner sig i ungefär samma situation:

– Jag pratade nyss med kollegorna i Kiev och det är klart att läget är allvarligt. Fabriken är stängd på obestämd tid men de är ständigt beredda att sparka igång verksamheten så fort det är möjligt. Litet anmärkningsvärt är att de snarare är förbannade än oroliga över situationen, säger Ted Berggren.

“Inte synd om oss”

Från Sweboat, Båtbranschens Riksförbund, kan man också bara konstatera att framtiden är oviss.

Mats Eriksson, vd Sweboat, ser leveransproblemen av ukrainska båtar som världsligt i sammanhanget.

– Jag har inte så mycket mer att säga annat än att jag lider med alla oskyldigt drabbade i detta vidriga krig, säger Mats Eriksson, vd Sweboat.

Sist men inte minst vill samtliga svenska importörer som Hamnen har kontaktat vara tydliga med att deras egna importproblem är mycket litet i sammanhanget.

Brig-boatbuilder

Relaterade artiklar

Dilbar_lyxjakt_Oligark_beslagtagen

Lyxjakter för mångmiljardbelopp beslagtagna

Solaris-Abramovich-superyacht

Beslagtagna lyxjakter ska säljas till förmån för Ukraina

UMS_655_DC_4

UMS 655 DC – första intrycken från testen

Kajak_Olja_Greenpeace

Norska Greenpeace kedjar fast sig i rysk oljetanker

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar