Krocktest i 20 knop med brutala konsekvenser

Elias Johansson

En ganska måttlig fart på 20 knop kan vara förödande vid en krock. Det visar denna krocktest med skrämmande tydlighet. Se videon!

Aldrig tidigare har Testfakta utfört ett krocktest av en båt. På uppdrag av norska Sjøfartsdirektoratet, norska Kystverket och Redningsselskapet kraschades en fritidsbåt med 20 knop vid RISE Research Institutes of Swedens krockbana i Borås. Resultatet var skrämmande.

Fler krockar:
Drullputtar in action!…
Fler drullputtar in action!…

12 gånger kroppsvikten

Testet utfördes med en hastighet på 20 knop, en hastighet som majoriteten av våra fritidsbåtar kan uppnå. Vid ett plötsligt stopp vid denna hastighet (37 km/h) utsattes testdockorna för krafter motsvarande 12 gånger sin egen kroppsvikt.

Dockorna som användes i testet är tänkta att simulera en familj på fyra, med en kroppsvikt på 70 respektive 35 kilo. Med hjälp av höghastighetskameror får man här en brutal inblick i de krafter som utspelas i testet. Alla dockorna kastas ut ur båten.

Skrämmande resultat

– Jag är inte förvånad över det drama vi ser med 20 knop. Det som skrämmer mig är att många kör mycket snabbare än detta, säger Klaus Hahn, VD på Testfakta.

KrockIngang

Relaterade artiklar

SailGP_krock_Ben Ainslie

SailGP – Sir Ben Ainslie i dramatisk krasch

SSRS-assisterar_fartygskrock

Fartygskrocken – misstänkt fylleri och vållande till annans död

Det danska fraktfartyget Karin Hoej har krockat och kapsejsat.

Fartygskrock och kapsejsning på Östersjön

Rescue-Runner Anna Sofia, SSRS Värmdö.

SSRS-båt i allvarlig grundsmäll – tre till sjukhus

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar