Krocktest i 20 knop med brutala konsekvenser

Elias Johansson Rimsby

En ganska måttlig fart på 20 knop kan vara förödande vid en krock. Det visar denna krocktest med skrämmande tydlighet. Se videon!

Aldrig tidigare har Testfakta utfört ett krocktest av en båt. På uppdrag av norska Sjøfartsdirektoratet, norska Kystverket och Redningsselskapet kraschades en fritidsbåt med 20 knop vid RISE Research Institutes of Swedens krockbana i Borås. Resultatet var skrämmande.

Fler krockar:
Drullputtar in action!…
Fler drullputtar in action!…

12 gånger kroppsvikten

Testet utfördes med en hastighet på 20 knop, en hastighet som majoriteten av våra fritidsbåtar kan uppnå. Vid ett plötsligt stopp vid denna hastighet (37 km/h) utsattes testdockorna för krafter motsvarande 12 gånger sin egen kroppsvikt.

Dockorna som användes i testet är tänkta att simulera en familj på fyra, med en kroppsvikt på 70 respektive 35 kilo. Med hjälp av höghastighetskameror får man här en brutal inblick i de krafter som utspelas i testet. Alla dockorna kastas ut ur båten.

Skrämmande resultat

– Jag är inte förvånad över det drama vi ser med 20 knop. Det som skrämmer mig är att många kör mycket snabbare än detta, säger Klaus Hahn, VD på Testfakta.

KrockIngang

Relaterade artiklar

MBY testar Hydrolift X-27 SUV

Fartbåt slog runt under kurs i högfartsmanövrering

SSRS_assisterar_grundsmall

SSRS rapporterar – 200 utryckningar på grund av grund

Blunders_till_havs

Video – kavalkad av dyrköpta lärdomar till sjöss

containerfartuyg_simmare

Nära döden – simmade undan containerfartyg i sista sekund

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar