Båtbaronens bästa hacks – så blir du kvitt fukten ombord!

Elias Johansson Rimsby

Problemet med fukt i båtar under vintervilan är stort och något man får leva med – skulle man kunna tro. Men Båtbaronen Anders Almén vet bättre. Han sågar “luftig båttäckning” och små torrbollar och berättar om sin egna geniala lösning.

Att mota fukt är, om inte omöjligt, så åtminstone fruktansvärt dyrt.

Eller?

I videoinslaget ovan berättar “Båtbaronen”, alltså den före detta båtbyggaren, varvsägaren och Hamnens husguru Anders Alméns om sina bästa tips för att hålla fukt och mögel borta.

Sin vana trogen så har Anders lösningar på saker som en del kanske inte själva har tillämpat. Men det är empirisk kunskap det handlar om då Anders testat sina procedurer under hela sin karriär som både båtbyggare och varvsägare.

Att täcka båten “luftigt” är till exempel en idé som Anders Almén sågar rakt av direkt vid fotknölarna.

Det går inte att avfukta hela världen

 

Torrbollar och vädring en dålig kombination

– Det handlar om att inte följa den gamla devisen om att täcka båten luftigt och därtill lämna luckor öppna. Då blir det ju lika fuktigt inne i båten som det är utomhus – och där är det väldigt fuktigt. Den relativa luftfuktigheten uppgår ju ofta till 80-90 procent i Sverige under hösten och vinterhalvåret, säger Anders Almén.

Han lägger till att det blir väldigt naivt att placera ut ett par så kallade torrbollar i båten om man tillämpar den luftiga vädringsprincipen.

– Det blir ju som om du skulle försöka avfukta hela världen med en liten så kallad torrboll. Det är inte bara dumt och utan också väldigt dyrt.

Torrboll-till-baten-pa-vintern
För att hålla båten torr och mögelfri ska man använda en torrboll? Eller Hamnens expert ger sina bästa tips för din båt inför vintern.

Istället bygger Anders idé och mångåriga koncept på att sluta så tätt som möjligt kring båten och därefter använda en avfuktare. Helst en så kallad sorptionsavfuktare som även fungerar i minusgrader. De kan suga ut 8 liter vatten per dygn.

Anders metod är att täcka in båten i plast men det går också att avfukta ruffen genom att stänga ruffluckorna ordentligt.

Enkelt, billigt och genialt på samma gång!

Att investera i en sorptionsavfuktare för tusentals kronor kan ju verkligen kännas som en tröskel. Att mackapären därtill kräver ström gör ju inte saken bättre. Det är ju ofta som det inte är tillåtet att bruka ström kontinuerligt på båtklubbarna, om det ens finns strömuttag tillgängliga.  Och finns det så är ju strömmen dessutom väldigt dyr.

avfuktare-till-baten-infor-upptagning
En avfuktare är en effektiv produkt för att hålla fukten borta ombord på en båt. En sorptionsavfuktare är bäst för båtar då den inte är behöver en särskild temperatur för att fungera.

Anders Almén har ett billigare sätt. Det handlar om att skapa en enorm torrboll och till det behövs massor av salt, ett durkslag och en hink.

Se videoinslaget ovan där Anders Almén förklarar sina idéer.

Inslaget är en del av Hamnen Studio som produceras i samarbete med Svenska Sjö.

Bat-upptagen-pa-land

Relaterade artiklar

Gurra Krantz Anders Almen

Världsomseglande tv-profilen tar över känt båtvarv

kunskap_gor-det-sjalv_2017_VarrustningStudio_Ingang_VarrustningIngang

Vårrustning – tipsen som gör underverk!

Prylar_GobiDry_Ingang_Ingang

Gobi Dry Brick håller fukten stången

bloggare_Yrvind_YrvindVattenmolekyler_yrvinds_verkstad-homoestas_puffbild-hamnen

Yrvinds verkstad – konsten att mota fukt

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar