Bästa knepen för att använda sin båt på vintern

Elias Johansson Rimsby

Båten ska upp på vintern. Punkt! Eller är det förlegat att inte utnyttja båten året runt? Se expertens bästa tips när det gäller säkert vinterbåtliv. 

Hamnen har sagt det förr och säger det igen – båtlivet ”off season” smäller ofta högre än båtlivet på sommaren.

Som till exempel när: vi testade en Buster i finska midvintern eller levde sommarbåtliv på senhösten. Eller när vi testade tre aluminiumbåtar i det värsta snöovädret på 111 år.

Men att låta båten ligga i vattnet, för att eventuellt kunna ge sig ut och uppleva vinterskärgården, är en risktagning – en risk man dock kan minimera med rätt kunskaper.

Segling och motorbåtsliv på vintern

I videon ovan berättar Hamnens Gustav Morin om sina seglingsäventyr på vintern. Hur han brukar ta sin SUP-bräda ut till båten och skotta av snön och i värsta fall hacka loss den från isen. Vi pratar också med Svenska Sjös assistanspartner Team Marin där vd Niklas Eriksson berättar om de vanligaste anledningarna till att båtar sjunker – och hur man kan undvika att det händer.

Han har många gånger varit med om att båtar sjunker och genomfört otaliga bärgningar av såväl gamla som nya båtar.  I 90 procent av fallen där en båt sjunkit är anledningen att man inte tänkt till ordentligt när man förtöjt båten och att man inte tittat till den ordentligt.

Med båten i vattnet på vintern måste man…

– Ska man ha i sin båt på vintern så måste man ha tid att titta till den. Det går inte att resa bort hursomhelst. Man vet ju aldrig när det kommer ett snöoväder eller en ordentlig köldknäpp, säger Niklas Eriksson på Team Marin/Svenska Sjö Assistans.

Exempel på avgörande kunskaper som Hamnens samarbetspartner Svenska Sjö rekommenderar att man tar del av för vinter-båtliv kan vara:

 • 90 procent av alla båtar som sjunker på vintern har legat med fören mot bryggan.
 • Att titta till båten ofta är avgörande.
 • Backventiler i självlänsar är opålitliga.
 • Ett SMS-larm för strömbortfall och vatteninträngning är rena frälsaren.
 • Att försäkringsbolag har olika inställningar till båtliv på vintern.
 • Och mycket mer…

Sen ska det visa sig att reportarna och experten från Svenska Sjös assistans är ganska oense när det gäller att ha i sin båt på vintern. Visst kan det vara härligt. Men är det värt det?

Se inslaget!

bat-sjunker-pa-vintern

Relaterade artiklar

Fjordling_17_inledningsbild

Fjordling 17 – en mycket svårslagen vinterbåt?

121679026_1034487217056171_2317798536201515009_o

Drömbåtlivet – segling och skidåkning på heltid

nyheter_2019_Ice_tsunami_Ice_Tsunami

En tsunami av is blockerar de Stora sjöarna

Spektakulart_2018_IskallaStolleprov_Ingang_IskallaUppdrag2Ingang

Iskalla stolleprov i hettan!

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Bästa knepen för att använda sin båt på vintern”

 1. Hur stor del av de båtar som inte sjunker ligger med fören mot bryggan? Det borde väl vara bortåt 90% för de flesta vanliga båttyper.

  Jag tror att vintersjunkningar ofta har att göra med frostskador på utrustning i anslutning till skrovgenomföringar, typ sönderfrusna bottenkranar, där man inte har preparerat sig för att om det är 20 grader kallt i luften å fryser den lilla vattenpelaren i kranen och spränger den. Sen är det tyst tills isen smälter och börjar släppa in vatten. Då går det vanligtvis fort däremot.

  Förebyggande åtgärd: någon sorts värmeslinga eller liknande – som förhindrar djupfrysning. Brukar gå bra.

  Svara

Lämna en kommentar