Båtförbund planerar frivilligt körkort

Redaktionen

Redaktionen

Finlands båtförbund vill införa ett frivilligt körkort för sina 10 000 medlemmar. Utbildningen ska leda till ett nationellt kompetensbevis. I Sverige planerar regeringen att införa ett obligatoriskt körkort våren 2011.

I mitten av juli undersökte Taloustutkimus finländarnas inställning till ett körkort för motorbåtsförare och ungefär 75 procent av dem som tillfrågades ställde sig positivt till det.

Den organisation som har drivit saken längst är Finlands båtförbund där styrelsen har gett förbundets utbildningssektion i uppdrag att förbereda ramarna för ett frivilligt körkort som går under arbetsnamnet Nationella kompetensbeviset (Kansallinen pätevyystodistus).
– Vi kallar det inte för körkort eftersom det förknippas med bilskola med uppkörning och allt vad det innebär. Vi tror inte heller att ett enhetligt körkort skulle fungera, säger Hannu Laine som är verksamhetsledare vid Finlands båtförbund.

Hellre utbildning än sänkt promillegräns
I somras tog justitieminister Tuija Brax (Gröna) upp frågan igen. I en intervju för MTV3 sa hon att det är viktigare att det finns en ordentlig båtförarutbildning än att promillegränsen sänks. Brax säger till Hbl att Inrikes-, Kommunikations- och Justitieministeriet kommer att att ha en gemensam arbetsgrupp som ska se över spelreglerna för nöjesbåtstrafiken under vintern.

Sverige tar ställning i höst
I Sverige finns det ett förslag från infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) om att införa ett obligatoriskt körkort. Där delas motorbåtarna in i tre klasser  och i praktiken blir det 15 års åldersgräns för att köra båt om den svenska regeringen godkänner förslaget under hösten.I Sverige planerar man att införa körkortet den första april 2011.

I Norge tar man i bruk körkortet redan den första maj nästa år. Kortet blir obligatoriskt för alla som är födda efter 1980 och som vill köra en båt som är längre än åtta meter och har en motorstyrka på mer än 25 hästkrafter.

Källa:Hufvudstadsbladet via Skärgårdsbryggan

.

Relaterade artiklar

Superladdare från BKK/Plug

Nu byggs Nordens första marina nätverk för snabbladdning

Stridbat

Äntligen – nu kan man starta en egen flotta med stridsbåtar!

U-kajak

U-kajak för en miljon kronor stridsberedd i Vaxholm!

KungsholmenA-scaled-e1618408327930

Nu är det bevisat – nöden har lag!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar