Bottenfärg mot havstulpaner under utveckling

Redaktionen

RedaktionenHavstulpaner är ett gissel för båtägare, men en ny typ av miljövänlig bottenfärg är under utveckling

Havslevande svamp kan vara lösningen på problemet med att hålla havstulpaner borta från båtbotten utan skada miljön. Det har forskare vid Göteborgs Universitet och Sveriges forskingstekniska institut i Borås kommit fram till, enligt Råd och Rön.

Havstulpan är ett kräftdjur som sätter sig fast på hårda ytor, exempelvis båtbottnar. När de blir många och växer till sig kan de bromsa båtens hastighet och därmed ge ökad bränsleförbrukning, vilket förstås är negativt för miljön.

Nu har forskare vid Göteborgs universitet och Sveriges tekniska forskningsinstitut i Borås konstaterat att en ny typ av båtfärg med extrakt av en havslevande svamp, kan vara lösningen på problemet.

Extraktet från den levande svampen påverkar nervsystemet hos havstulpaner, som därmed inte kan sätta sig fast på båten.Svampextraktet är bara giftigt när det sitter på båten. Om det löses upp i havsvattnet blir det ofarligt både för djur och människor.

Arbetet fortsätter nu med att ta fram en färg som snart kan säljas i handeln.
– Svampextrakt är förmodligen både billigare och framförallt mer miljövänligt än de färger med kopparföreningar som finns på marknaden i dag, säger Hans Elwing, professor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet till Råd och Rön.

nyttigt_batvard_svamp1

Relaterade artiklar

America's Cup

America’s Cup – första utmanarmatchen i repris

997e77903b1db170_800x800ar

Silver Puma BR – ny rymlig tuffing på nya skrovet

Roughest RNLI lifeboat rescues in huge waves and stormy seas

Brittiska sjöräddningens mest heroiska insatser!

122749735_3787620961270924_1952654447503421233_o

Ocean Cleanup – summering för nya skräpsamlarmaskinen

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar