Fredriks Motorskola, del 4: Original eller piratdelar?

Redaktionen

Redaktionen

Fredriks motorskola handlar om reservdelarPå reservdelsmarknaden finns idag flera aktörer som säljer ”alternativa” reservdelar. Denna artikel kommer att behandla min inställning till användandet av sådana delar i en motor. Artikeln skall ses som part i mål då författaren arbetar inom båtbranschen med försäljning av originaldelar.

Motortillverkarens originaldelar är utvecklade, konstruerade och tillverkade enligt högt ställda specifikationer. Konstruktörerna har lagt kraft och möda på att alla samverkande delar skall jobba så bra som möjligt tillsammans. Kvaliteten på varje enskild detalj är viktig för att helheten skall fungera som det är tänkt. Att ersätta en utsliten originaldel med en ”alternativ” del kan åstadkomma skada på andra ingående delar, och det är tveksamt om tillverkaren av dylika delar tar något ansvar. En kedja är inte starkare än sin svagaste länk, som det heter. Att spara någon krona på att köpa en piratdel kan därför kosta dig som konsument betydligt mer i det långa loppet.

Naturligtvis står det alla fritt att välja vilka delar man vill montera på sin motor. Man bör dock tänka till före köp än att bara tänka med plånboken. Originaldelar framställs ofta som dyra och ”alternativa” delar som billiga. Flera motortillverkare, bl.a. Volvo Penta har dock under senare tid lanserat original förbrukningsartiklar till lågpris. Detta nya grepp har inneburit att konsumenten kan köpa högkvalitativa originaldelar till rätt pris. På så vis skonas både motorn och plånboken.

Kvaliteten på din motor försämras totalt sett om du använder ”alternativa” delar. Tillverkarna av dessa delar hävdar ofta att den motsvarar motortillverkarens kvalitet, men det är då viktigt att komma ihåg att ingen av dessa har tillgång till motortillverkarens specifikationer avseende konstruktion och materialval. Originaldelarna tillverkas enligt hårda kvalitetsnormer som bestäms av konstruktören och ger exakt passform och funktion. Eftersom den ”alternativa” delen inte till 100% är identisk med originaldelen innebär detta att den inte har samma kvalitet, och detta medför fara för funktionen, livslängden och risk för haveri.

Förutom att funktionen och säkerheten riskeras, äventyras även eventuella garantier. Vid användandet av ”alternativa” delar faller alla anspråk på motortillverkaren avseende garantiåtaganden. För att vara säker på att din motor skall fungera som det är tänkt, är det därför alltid bäst att gå till återförsäljaren av originaldelar. Du kan även räkna med kompetenta råd om skötsel och annat rörande din motor, något som kan vara tveksamt hos försäljare av ”alternativa” delar.

 

Fredrik Häller Marin Express

Fredrik Häller
info@marinexpress.se
www.marinexpress.se

 

 

Tillbaka till FREDRIKS MOTORSKOLA

kunskap_teknik_motorskolan

Relaterade artiklar

390_Mekonomen_Norrkping_12

Konkurrensverket avskriver misstankar om kartell

Misstänkt kartell granskas

Fredriks motorskola: Drevservice som du kan göra själv

Drevservice som du kan göra själv

kunskap_teknik_Fredriks_motorskola-8

Fredriks motorskola: Dags för upptagning

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar