Gott ombord: Seglarnas cheesecake

Gott ombord: smaskig cheesecake
Gott ombord: smaskig cheesecake

Gott ombord: smaskig cheesecakeDet här är en smaskig kaka från Northern Light och seglarparet Deborah Shapiro och Rolf Bjelke. De låter kefir rinna i ett melittafilter och får en krämig god färskost. Men det går lika bra med en burk Gourmetkvarg.

RECEPT – Cheesecake

deg:
115 g smör
0,75 dl socker
1 msk vatten
4 dl havregryn
2 dl vetemjöl

fyllning:
1 burk Gourmet-kvarg
3 msk socker
2 ägg
saften och rivet skal av en halv citron

Smält smör med socker och vatten i en kastrull. Ta av från lågan och tillsätt havregryn och vetemjöl och blanda noga. Kläm ut degen i en liten pajform (23 cm i diameter). Grädda i ugn, 175 grader, cirka 10 minuter.

Under tiden blandas alla ingredienser till fyllningen. Vispa ihop noga. Häll i pajskalet och låt kakan stå i ugnen i ytterligare 15 minuter eller tills fyllningen ”stannat”. Låt kakan svalna. Dekorera gärna med frukt eller bär.

Vill du ha fler recept för båtbruk? Det finns i boken Gott ombord av Carina Lernhagen Matz, Nautiska Förlaget.